Feta sa bosiljkom i domaćom lepinjom

28/05/2015

Feta sa bosiljkom 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovakav doručak bi trebalo da spremite vikendom, onda kada ne radite i nigde ne žurite. Jer, beli luk ljudi ne praštaju.

Za ovaj doručak vam je potrebno:

  • Tvrda feta
  • Veza bosiljka
  • Dva čena belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Morska so
  • Limunov sok
  • Pršuta (može i ne mora)

Feta sa bosiljkom 3 s

Prvo sam napravila neku vrstu pesta. Stavila sa bosiljak u secka zajedno sa belim lukom, maslinovim uljem (dve kašike recimo), malo soli i sokom od četvrtine limuna. I blendirala sam dok nisam napravila pastu, cirka minut.

Tvrdu fetu sam isekla na trake i na kratko je stavila u vreo tiganja sa malo maslinovog ulja da krene da se blago topi. Prelila sam je sa pestom i služila uz domaću pršutu i vruće lepinje.

Ovu pršutu nam je striko poslao još za Uskrs, ali smo deo ostavili za mog brata kada stigne iz Amerike, jer ovakva pršuta ne postoji nigde na svetu. Eh da nam je striko malo bliže. Za njega me uvek vežu lepa kulinarska sećanja, svašta smo nešto probali tamo kod njega u Livnu. Jedino ne mogu da mu oprostim gulaš od zeca, ali šta sam kao dete znala šta valja.

Za lepinje vam je potrebno:

  • 1 čaša ražanog integralnog brašna
  • 1/2 čaše ječmenog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2/3 čaše kisele vode
  • 2 kapike maslinovog ulja
  • 1 kašika smrvljenog lana
  • susam za posipanje

Feta sa bosiljkom 2 s

Umešate suve sastojke pa dodate ulje i vodu. Smesa bi trebalo da bude ove gustine:

Feta sa bosiljkom 1 s

Kašikom vadite smesu, pa je oblikujete mokrim rukama. Po želji možete da ih pospete susamom ili nečim drugim. Meni su od ove smese ispale dve lepinje.

Nadam se da ste dana lepo doručkovali. Prijatno!



2 komentara

Ostavite komentar