Feta, plavi patlidžan…uštipci? Može

11/07/2018

Uigravanje u novoj kuhinji

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

#restrikcija #vanrestrikcija

Ne dešava se tako često da dobijete priliku da promenite nešto značajno u svojoj kući, kao što je, na primer, kuhinja. Planiranje, crtanje – uživancija. Rušenje, ugradnja, pregradnja i sve ostalo – glavobolja.

Ali i to će da prođe. Majstori mi duguju još nekoliko stvari koje bi trebalo da budu gotove do kraja nedelje, a ja se još uhodavam u kuhinji. Krenem da uhvatim ručku na elementu da izvučem tiganj – nema je. Ah, novi element, ručke će tek biti postavljene. Krenem da izvadim nož iz fioke – rupa. Ah da, taj fiokar još nije stigao. Grejna ploča…..hm….učim svaki dan. Ali vredi. Biće sve cakum – pakum na kraju (nadam se, duboko uzdišem i zamišljam je kompletnu i radnu).

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Pa zato ovih dana i nema nekih posebnih jela, više je parola – snađi se. Polovina sudova i dalje u kutijama, barem pet kilograma brašna fali. Mislim, negde je, u nekoj kutiji. Kad tad će se pojaviti. Mislim, hoće u sledećih nekoliko dana, jer Pidžama žurke mora biti. A tada ćete i videti moju novu kuhinjicu.

Otkrivanje nove kuhinje u nedelju u 10 sati, svratite na Pidžama party

A jutros, u skladu sa ratnom zonom, jednostavni uštipci sa feta sirom, plavim patlidžanom i belancima. Nisam koristila cela jaja jer sam malo preterivala s njima u poslednje vreme. A i ovako je 100 % restrikcija. I dobra varijanta za one koji iz bilo kojeg zdravstvenog razloga moraju da smanje jaja na minimum.

A i ovako su uštipci ispali fenomenalno mekani. Doduše, ne samo zbog belanaca, već i male količine brašna koje sam stavila.

A plavi patlidžan i feta, kao i pavlaka, su odlična kombinacija. I mislim da će se u kombinaciji sa ova dva, patlidžan dopasti čak i onima koji ga preterano ne vole.

Potrebno vam je:

  • 3 belanca
  • 3 kašike brašna
  • 160 gr fete
  • 120 gr plavog patlidžana
  • 1/2 kašičice origana
  • Puter za pečenje

Ako ne žurite negde posle doručka, obavezno dodajte i malo belog luka.

Patlidžan očistite od kore i narendajte. Posolite ga i ostavite da pusti vodu. Nakon toga dobro umutite belanca, da dobijete šam. Pred kraj u njih dodajte origano. So najverovatnije ni vama neće biti potrebna jer je feta jako slana.

Zatim polako dodajte malo po malo brašna da šam ne splasne skroz. Na kraju ubacite plavi patlidžan. Ali nemojte rukama da ga puno cedite od vode, kao što radite sa tikvicama, ume da postane žilav. A onda dodajte i sitno izmrvljenu fetu. Sve polako umešajte.

Zagrejte tiganj, dodajte malo putera, pa kašikom spuštajte smesu i malo je poravnajte po vrhu. Pecite na nižoj temperaturi da buter ne bi brzo izgoreo.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kako počne da tamni, između dva sipanja, papirnim ubrusem obrišem tiganj pa dodam malo novog putera. Pecite sa obe strane kratko. Dovoljno da se ispeku unutra a da ne potamne previše. I budite pažljivi, ovi uštipci imaju jako malo brašna u sebi, nisu čvrsti već izuzetno mekani. I ako se pregrubi, počeće da se raspadaju.

Kad završite sa pečenjem uštipaka, navalite viljuškom na njih. Nije vam potrebno ništa pored.

Prijatno!

Pogledajte poslednji Pidžama party:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1741819945887455/

 Ostavite komentar