Fermentisane palačinke

18/09/2017

Canon 700 D

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Već sam više puta pisala da sve žitarice, semenke i mahunarke imaju fitinsku kiselinu koja vezuje minerale iz naše hrane i čini nam ih nedostupnim. I zato sve ove namirnice treba potapati pre upotrebe, jer se na taj način “oslobađa” fitinska kiselina. Isto treba raditi i sa integralnim brašnima. To ne znači da povremeneo nećemo pojesti neko pecivo brzo sumaljano, bez perioda fermentacije, ali treba gledati da se većina smesa ostavlja neko vreme da stoji. Isto tako treba potopiti sve cele žitarice pre kuvanja. To treba posebno raditi kada su u pitanju deca u razvoju i stariji ljudi koji već imaju manjak minerala u organizmu.

Fitinska kiselina posebno veže fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink.

Fitinska kiselina: Evo zašto treba potapati žitarice

Sa smesama za hleb to skoro uvek radimo jer su hlebovi tako bolji i ukusniji. Ali kačamak, palačinke i slične stvari uglavnom ujutru “muljamo” na brzinu. A ne mora.

Nedavno sam eksperimentisala sa smesom za palačinke. Uzela sam šolju od dva decilitra i napunila je speltinim integralnim brašnom. Presula sam u činiju, pa dodala isto toliko vode, istom šoljom. Sve sam promešala i ostavila preko noći poklopljeno. Nije bila visoka temperatura pa nije bilo bojazni da će se smesa pokvariti, odnsono prokisnuti.

Ujutru sam kašikom promešala, jer se tokom noći voda malo odvoji. Sa strane sam umutila belance, ali ne da dbijem čvrst šam već laganu penu. Smesu sam posolila, dodala kašiku maslinovog ulja i na kraju umešala umućeno belance.

Pleh za palačinke sam malo nauljila i kutlačom sipala smesu. Savršeno se razlivala. Pekla sam ih jednako i sa jedne i sa druge strane. Palačinku okrenem tek kada se sama skroz odlepi od tiganja.

Nisu pucale, nisu se pravile rupe ili veliki mehuri. ispale su savršene. Probajte nekad. Vreme pravljenja je identično, samo ga podelite na dva dela. Uveče jedan, ujutru drugi deo.

Upotrebila sam speltino brašno za početak jer sa njime sve lakše ide. Sada ostaje da isprobam i ostala brašna i da vidim kako će se pokazati.

Punite ih po želji, ja sam ovog puta malo čistila frižider.

Prijatno!3 komentara

  1. Da li se heldovne palacinke mogu zamrznuti?
    Cesto mi ostane po nekoliko palcinaka pa bih rado da sacuvam i kasnije npr. punim sirom ili pravim pitu

  2. Kada pravim palacinke to redovno radim. Umutim komplet smesu za palacinke I ostavim preko noci u frizideru. Ujutru samo dodam jos malo kisele vode da razredim smesu. Super budu. Nadam se da je to po pravilima?

Ostavite komentar