Fermentisane graham kiflice

14/09/2016

Fermentisane kiflice 8 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

U poslednje vreme sam hleb zamenila kiflama, štapićima, kajzericama, grisinama i krekerima. Nešto mi više prija pecivo, plus ukućani to jedu tokom celog dana, pa im je zgodno. Kiflice od graham ili integralnog pšeničnog brašna mesim veoma često, jer brzo budu gotove.

Međutim, Ana me je kritikovala da ipak, s obzirom na to da moje pecivo jedu deca, obratim pažnju na proces fermentacije, pa sam danas pokušala da ostavim testo da odstoji malo. Dva sata nije promenilo mnogo. S obzirom na to da pecivo uvek mesim ujutru, da se uveče ne bi širili nedozvoljeni mirisi po kući, shvatila sam da mogu da zamesim sve sastojke osim praška za pecivo uveče, a ujutru samo da ga umesim u testo.

Odmah da kažem da nisam imala neka očekivanja po pitanju same strukture gotovih fermentisanih kiflica u odnosu na one moje brzinske, od pola sata. Moram da priznam da sam se veoma prevarila! Testo je ujutru bilo toliko mekano i lako za obradu, a gotove kiflice mirisne (usled mog tajnog sastojka za kifle – susam paste).
Potrebno vam je:

  • 450 grama graham brašna
  • ravna kašika morske soli
  • 3 kašike susam paste
  • 250 mililitara mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 prašak za pecivo

Umesite testo tako što ste prvo promešali brašno i so (prašak za pecivo ide tek posle fermentacije!), a zatim dodali susam pastu, ulje i vodu. Kada vam je testo sjedinjeno prebacite ga na radnu površinu i mesite otprilike 5 minuta. Testo će biti lepljivo, zbog malo veće količine vode. Oblikujte jufku i obmotajte je prozirnom prijanjajućom folijom. Ostavite je na poslužavnik, a pored nje i prašak za pecivo, kako ne biste zaboravili da ga dodate nakon fermentacije.

Pročitajte još:

Šta je fitinska kiselina, zašto žitarice treba potapati, a testo fermentisati

Nemojte testo stavljati u frižider, već ga držite na sobnoj temperaturi. Kada je odstojalo desetak sati, umesite prašak za pecivo u njega. Videćete da je sasvim drugačije u odnosu na to kada ste ga mesili prvi put.

Fermentisane kiflice 7 s

Mekano, i razvlači se kao žvaka, a smesa je usled toga izdašnija tako da sam dobila duplo više kiflica nego pre. Rasklagijajte ga na visinu od 5 milimetara i oblikujte krug što većim tanjirom ili vanglom. Moja je prečnika 25 cm. Ostatak ostavite za kasnije.

Fermentisane kiflice 3 s

Ja nisam koristila brašno, već sam često okretala testo s jedne na drugu stranu, kako se ne bi zalepilo na radnu površinu. Isecite krug uzduž i popreko, a zatim još dva puta dok ne dobijete osmine. Rolajte svaku osminu od debljeg prema tanjem kraju, tako da vam kifla bude što zbijenija. Ponovo rasklagijajte testo i učinite isto. Od ostatka testa napravite manji krug, tako da će vam ova treća tura kiflica biti minijaturna. Naređajte ih na pleh obložen pek papirom, stavite u hladnu rernu i pecite pola sata na 200°C ili dok ne dobiju čuvenu „golden brown“ boju.

Fermentisane kiflice 4 s

Uživajte u ukusu ovih kiflica koji je neobičan, ali ne i nametljiv, zbog susam paste. Prijatno!

PS. Ako pratite pravila restrikcije, onda graham brašno zamenite speltinim ili ražanim. Ali će se samim tim promeniti struktura, ukus i miris.

 5 komentara

Ostavite komentar