Kuva i piše: Ana Ćubela Obično nemam problem sa šetnjom po …
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Farinata di ceci – Italijanski ”flat bread”.
Osnovni recept (za moj pleh za picu 26 santimetara,vodite računa koliki god da vam je pleh da smesa kad se ulije bude oko 0,5 santimetara visoka).
Potrebno vam je:
- 150 grama brašna od leblebija
- 450 militara vode
- kašičica soli
Sve se umeša žicom da se ne stvore grudvice i ostavi na sobnoj temperaturi 4 sata ili više u frižideru, pokriveno folijom. Smesa će biti retka kao na slici, slično smesi za palačinke pa ne brinite to je ok. Pena koja se stvori nakon tog vremena se ukloni sa površine. Doda se kašika ulja i sitno iseckani ruzmarin i sve ponovo dobro izmeša.
Ja sam dodala sitno iseckane masline i dva čena belog luka. Opcije su brojne jer u zavisnosti od dela Liugurie, dela Italije, iz kog hleb potiče postoje različite varijacije dodataka te možete izabrati i sir,sušeni paradajz,crni luk…
U rernu zagrejanu na najjače se stavi pleh u koji ste predhodno stavili dve kašike ulja i preko toga izlili smesu koju možete posuti ponovo ruzmarinom ili biberom (koji obavezno preporučujem preko) i peći 25-30 minuta na 220 stepeni, zatim izrnuti na gril i peći još 15 min. Doručak ili skrobni ručak (van restrikcije) uz neku lepu salatu sa mladim kozjim sirom, na primer.
Prijatno!
Ana možete li mi reći da li su žabe dozvoljene u restrikciji?
Pohovani bataci nisu. Ako ćete spremiti nešto kuvano, ne vidim zašto da ne 😀 .
Godpođice Jovana, ko vas je dirao?
Niko,samo milion gladnih žena! 😀 Svaka tebi čast na strpljenju! Ovi sa libumom i Terazijama su me RAŠAŠAVELI! Ipak se suzdržah! 😀
Nije lako biti gladan 🙂 .
Dozvoljen je u restrikciji? Pretpostavljam da jeste, ali da ne bih brljala bolje da pitam
Jeste za doručak
Hvala najlepse 🙂
Da li treba posoliti farinatu, ispala je neslana skroz?Ne pominje se u receptu.I treba joj 100 godina da se ispeče….
Ups povlačim reč..piše lepo kašičica soli..šmrc…?