Farinata

15/07/2015

Farinata 1 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Farinata di ceci – Italijanski ”flat bread”.

Osnovni recept (za moj pleh za picu 26 santimetara,vodite računa koliki god da vam je pleh da smesa kad se ulije bude oko 0,5 santimetara visoka).

Potrebno vam je:

  • 150 grama brašna od leblebija
  • 450 militara vode
  • kašičica soli

Sve se umeša žicom da se ne stvore grudvice i ostavi na sobnoj temperaturi 4 sata ili više u frižideru, pokriveno folijom. Smesa će biti retka kao na slici, slično smesi za palačinke pa ne brinite to je ok. Pena koja se stvori nakon tog vremena se ukloni sa površine. Doda se kašika ulja i sitno iseckani ruzmarin i sve ponovo dobro izmeša.

farinata 3

Ja sam dodala sitno iseckane masline i dva čena belog luka. Opcije su brojne jer u zavisnosti od dela Liugurie, dela Italije, iz kog hleb potiče postoje različite varijacije dodataka te možete izabrati i sir,sušeni paradajz,crni luk…

farinata 4

U rernu zagrejanu na najjače se stavi pleh u koji ste predhodno stavili dve kašike ulja i preko toga izlili smesu koju možete posuti ponovo ruzmarinom ili biberom (koji obavezno preporučujem preko) i peći 25-30 minuta na 220 stepeni,  zatim izrnuti na gril i peći još 15 min. Doručak ili skrobni ručak (van restrikcije) uz neku lepu salatu sa mladim kozjim sirom, na primer.

farinata 5

Prijatno!9 komentara

    1. Pohovani bataci nisu. Ako ćete spremiti nešto kuvano, ne vidim zašto da ne 😀 .
      Godpođice Jovana, ko vas je dirao?

  1. Dozvoljen je u restrikciji? Pretpostavljam da jeste, ali da ne bih brljala bolje da pitam

  2. Da li treba posoliti farinatu, ispala je neslana skroz?Ne pominje se u receptu.I treba joj 100 godina da se ispeče….

Ostavite komentar