Farinata sa crvenim lukom (bez glutena)

19/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Farinata, kao što joj ime samo govori, je još jedno zanimljivo jelo koje nam dolazi iz Italije, ali koje se ne sprema sa klasičnim brašnom od žitarica, već sa brašnom od leblebija. Da, leblebije i njeni produkti nisu noviteti u ishrani, posebno se nisu pojavili sa hrono ishranom, već postoje od vajkada u različitim zemljama sveta.

Kao što proso nije samo hrana za papagaje i trend “ovih dana”, već se i u Srbiji koristilo mnogo pre pšenice.

Farinata se, prema nekim tekstovima, ili barem nešto slično njoj, pojavljivala i u vreme starog Rima. Tada su vojnici u svojim metalnim štitovima mešali vodu i brašno od leblebija, a zatim kuvali na vrelom suncu, ne bi li brzo i kvalitetno, koliko se moglo, napunili svoje stomake.

Recept za farinatu je prvo na blogu objavila Jovana, ima tome već četiri godine, a ja sam pre dve isprobavala verzije za svoj kuvar “Hrono peciva” (može da se pronađe u svim Vulkanovim knjižarama). I ova verzija mi se najviše dopala.

Pogledajte kako se brzo i jed nostavno sprema farinata. I još po nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/446678412857819/

Brašno od leblebija sada može da se pronađe u većini bolje snabdevenih radnji zdrave hrane. Nekada smo bili prinuđeni da malo tabanamo od radnje do radnje da bismo ga ulovili.

Potrebno vam je:

  • 150 gr brašna od leblebija
  • 300 ml vode
  • 2 kašike maslinovog ulja, plus za dinstanje luka
  • Prstohvat ili dva soli, malo više bibera
  • 1 glavica crvenog luka
  • Grančica svežeg ruzmarina

Brašno, vodu i malo soli pomešate i ostavite preko dana ili noći. Ovo je obavezan deo. Nije kao sa klasičnim brašnima – može, ali ne mora. Ne mora baš ceo dan ili noć ali ovom brašnu je potrebno vremena da nabubri.

Crveni luk iseckajte na rebarca i prodinastajte na mslinovom ulju, malo vode, soli i biberom. Kao što sam već hiljadu puta rekla, luk i biber su pravi par.

I za farinatu vam je potrebna okrugla tepsija, pleh za picu ili, kao što je u mom slučaju bilo, kalup za torte.

Stavite pek papir, izručite luk s maslinovim uljem (manji deo možete da ostavite i za preko), sipajte smesu od leblebija preko i raspodelite po plehu. Ubacite u zagrejanu rerrnu i pecite dvadesetak minuta na 220 stepeni. Na pola pečenja stavite po vrhu ruzmarina malo i ostatak luka.

Kada ivice počnu da postaju blago narandžaste i da se odvajaju, da budu hrskave, a da sredina farinate nije mekana kada je pipnete, tada možete da je izvadite.

Zanimljivo jelo. Taman da odmorite od klasičnog brašna. I odlično za one koji imaju problem sa glutenom.

Prijatno!

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar