Kuva i piše: Ana Ćubela Mrzim da bacam hranu, a često …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Moje omiljeno godišnje doba sija punom snagom. Samo neka je toplo i sunčano. Iako su temperature preko 30 stepeni, mora se dobro jesti. Smišljamo neka hranljiva, ukusna, a brza jela, jer kada su dani topli, duži boravak u kuhinji i nije baš uvek prijatan. Ipak, ponekada zbog krajnjeg ugođaja, treba se i malo više potruditi. Krajnji efekat je uživancija za nepca, ali i oči. Ove nedelje počastili smo i uši, jer je Julijana ovaj doručak svojim pevanjem učinila posebno razdraganim. Šale i divna energija, podrazumeva se, prštale su na sve strane. A muški „pomagači“ ovog jutra istakli su se samo kada je došao red da se jede.
Za ovaj šareni, letnji rolat, biće vam potrebne palačinke. Možete iskoristiti preostale od nekog doručka gde ste precenili svoje ali i apetite svojih ukućana, pa tih nekoliko komada koje su vam ostale, zavijte u foliju da sačekaju da budu zvezda ovog rolata. Ipak, možete i namenski ispeći 6 ili 8 komada, a za to će vam trebati možda 10-tak minuta.
Pogledajte kako smo pravili rolat:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/641928376286926/
Palačinke napravite od 2 do 3 jajeta, malo kisele vode i brašno dodajte po potrebi, do željene gustine. Meni smesa uvek bude za nijansu ređa nego kada sam ih pravila sa belim brašnom, jer kada ova naša integralna brašna odstoje 15-tak minuta, upiju tečnost i masa automatski bude gušća. Čak i u toku pečenja palačinki, možete ako se smesa zgusne, da dodate malo vode. Savet plus je da ih pečete na malo putera.
Oni koji prate stroga pravila restrikcije mogu da izaberu i jednz vrstu sira, mlad ili svežu mocarelu. A ako prave sebi komplikovano jelo mogu i oba. Oni van restrikcije treba da isprate sve što smo mi stavili jer je fantastično.
Sada kada smo spremili palačinke, prelazimo i na slojeve fila, za koje će vam biti potrebno
Prvi sloj:
- 250 grama rikote ili sremskog sira ili nekog drugog mladog kremastog sira
- kora jednog limuna
- šaka bosiljka
- pola čili papričice ( može i više ako volite ljuto)
Drugi sloj:
- tanko sečeni režnjevi slanine ili pršute ili masnije šunke, mi smo koristili Kosmajska miks koji u sebi ima svega po malo
Treći sloj:
- 1 ili 2 loptice mozzarele (zavisi da li je rolat veći ili manji)
Četvrti sloj:
- crveni luk
- patlidžan
- paprika
- tikvica
Peti sloj:
- oko 50 gr parmezana ili 100 gr gaude
Za paradajz sos stiže recept u narednom postu.
Potreban vam je i puter za premazivanje palačinki
Patlidžan, crveni luk, tikvicu i paprike iseckajte i izgrilujte na tiganju ili zapecite u rerni, prelijte maslinovim uljem i ostavite sastrane da se ohladi.
Uzmite čistu krpu i stavite je na radnu površinu. Istopite puter i premazujte palačinke kako bi se zalepile jedna za drugu. Slažite palačinke tako da im se ivice preklapaju. Za jedan prosečan rolat trebaće vam 6 palačinki, a možete koristiti i više. Kada ih poslažete trebalo bi da dobijete jedan pravouganik ( u videu možete da vidite i kako smo slagale palačinke za rolat, ali i postupak mazanja i slaganja filova) . Krem sir u koji ste stavili rendanu koricu limuna, seckani bosiljak i čili papričicu namažite u tankom sloju preko svih palačinki. Zatim poslažite tanko isečenu slaninu ili pršutu ili neku masniju šunku. Zatim iskidajte mozzarelu ili je isecite i poređajte preko suhomesnatog sloja. Zatim poređajte izgrilovano i isečeno povrće. Završni sloj je parmezan ili gauda ili neki aromatičan stariji kačkavalj. Sledi rolanje. Uz pomoć krpe oblikujte od palačinki rolat i oštrim nožem secite parčiće koje slažete na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Možete ih dodatno posuti rendanim sirom ili parmezanom. Pravac rerna na 10 minuta na 200 stepeni.
Dok se rolat zapeče napravite paradajz sos koji se zaista sjajno slaže uz ovaj letnji rolat. Na maslinovom ulju propržite crveni luk i beli luk. Dodajte konzervu seckanog paradajza, začine koje volite, mi smo stavile so, biber, origano i malo chilija u prahu. Krčkajte pet do 10 minuta, taman dok se rolat „rešira“. Mi smo sos dodatno ukremastile štapnim BoshMaxoMixx mikserom.
Parčiće rolata stavite na tanjir i prelijte izdašnom količinom paradajz sosa.
Ovi slasni zalogaji, nisu nas omeli da pričamo i grohoto se smejemo tokom doručka. Ja baš volim kada je puno ljudi oko stola na kome je ukusna hrana. A bilo je slasnih zalogaja. Uskoro i recept za sjajni namaz od sira i povrća, ali i one neplanski napravljene lepinjice.
Uživajte. Hrana spaja ljude.