Mislim da bi se ovo dopalo i mesožderima
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Verica Filipović je jedna tiha žena. Druži se sa nama na Fejsbuku, ne komentariše mnogo, ne ulazi u rasprave, ali zato svako jutro izbaci sliku nekog savršenog peciva.
Živi u Švedskoj, ne znam da li se kuvanjem i profesionalno bavila, kao što se njen sin sada bavi, ali sam sigurna da je deci prenela talenat.
Skupila sam dosta njenih recepata i polako ih isprobavam. Oni koji su već pravili ovaj hleb, nazvali su ga Fantazija. I jeste odličan.
Za ovaj hleb vam je potrebno:
- 2 decilitra ražanog brašna
- 1 decilitar heljdinog brašna
- 4 decilitra integralnog speltino brašna
- 30 grama rastopljenog maslaca
- semenke po želji
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike psylliuma ( ljuspice )
- 1 kačičica soli
- 5 decilitara kisele vode
- 1 decilitar obične vode
Postupak:
Prvo izmešati suve sastojke, onda dodati rastopljen maslac i na kraju vodu. Izmešati kašikom da se dobije kompaktna masa ( što manje mešanja testa to bolje).Ostaviti testo da odmara između 20 i 30 minuta. Posle toga testo vaditi mokrim rukama , oblikovati veknu i ostavim možda 10 minuta.
Pre pečenja premazati opet hladnom vodom.
Peče se na 200 stepeni oko 35 ili 40 minuta.
E sad, ja sam sve uradila po Vericinom receptu, ali mi je smesa ostala ipak žitka, pa nisam oblikovala veknu, već sam stavila na pek papir pa u kalup. Različita brašna, različito upijaju vodu, pa ću sledeći put staviti manje vode.
Hleb je u svakom slučaju bio jako lep, samo sam morala malo duže da ga pečem.
Prijatno!
a gde mogu nabaviti te ljuspice?
Prodaje Raw Food Serbia, nađite ih na internetu
da li idu dve kasicice ili kasike psilijuma? nije citko napisano.
Dve kašike, sad sam ispravila
moze li se nesto drugo dodati umesto psilijuma?