Fantastičan spoj: Oslić s leblebijama

04/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovo jelo se najbolje sprema od ostataka hrane. Zašto da bacamo? Kada već spremate nešto ostavite deo toga za neko naredno jelo u toku nedelje. Biće manje posla u svakom slučaju.

Kad god kuvam leblebije za humus, ostavim manju količinu za kasnije u toku nedelje. Jednostavno ih stavite u teglu, zatvorite je i u frižider. Kuvanje traje barem sat vremena i zašto ne iskoristiti jedan lonac za više obroka. Posebno ako niste u restrikciji, ili postite, tad leblebije možete da jedete i za ručak. Tako je nastalo i ovo jelo i za sada mi je jedno od omiljenijih sa oslićem.

Leblebije operete i potopite preko noći u vodu. Sledeći dan ih kuvajte barem sat vremena, odnodno dok ne omekšaju. Ako u vodu dodate sodu bikarbonu možete malo da ubrzate kuvanje, ali onda tu vodu i ne možete da koristite, ukoliko želite, za pripremanje nekog jela sa leblebijama.

One mogu da se nađu i već skuvane, u konzervama, ali ovako su dosta jeftinije. A i nije da nešto radite u tih sat vremena, pa da imate mnogo posla oko njih.

Skuvane leblebije mogu da stoje nekoliko dana u frižideru.

Isto važi i za oslića. Uvek ispečem malo više kako bih imala rezervu u frižideru narednih dana, ukoliko ne budem imala vremena da nešto spremim. Može u paštetu ujutru, u ručak ili večeru. Isto radim i sa piletom.

Oslića možete da pečete u rerni ili da grilujete. Ovo prvo je mnogo lakše. Nauljite oslića, začinite ga po želji i stavite u pleh da se peče na 200 stepeni.

Recept ću pisati za jednu osobu pa vi umnožite namirnice onoliko puta za koliki broj ljudi spremate.

Potrebno vam je:

  • 1 veći oslić (onaj sa kostima, bez glave)
  • 1/2 crnog luka
  • 3 kašike skuvanih leblebija
  • 3 maslinke
  • Začini po želji: Morska so, šareni biber, origano….

Luk iseckate na rebarca i prodinstate ga na maslinovom ulju. Dinstajte ga na nižoj temperaturi da ne izgori i možete mu dodati malo vode po pitrebi. Kada potpuno omekša, počne da se cakli, dodajte leblebije i začine. Dinstajte ih zajedno neko vreme, ne dugo, da leblebije upiju ukuse.

Oslića jednostavno isparčajte rukama i skinite mu kožicu koliko možete. Lepši je bez nje. Masline iseckajte na krugove.

Dodajte parčiće ribe u tiganj, kao i masline, i pustite da se sve dinsta zajedno još minut ili dva.

I to je to. Fantastično jelo sa oslićem i leblebijama. Isprobajte pa javite.

 Ostavite komentar