Puža pospite ga sa malo luka na kraju ili semenkama ako želite
Kuva i piše:
Milena Milićević
Svejedno da li postite ili ne, ponekad nam svima prija da se odmorimo od mesa i mesnih prerađevina. Možda mnogima prija da na koji dan zaborave i na mlečne proizvode. Ne mogu reći da baš bez mlečnih proizvoda mogu, ali ako mi ponudite ovakav doručak, onda čak mogu i na sir da zaboravim. Vreme je posta pa verujem da će mnogima ovakav doručak biti pomoć u osmišljavanju jednog preukusnog doručka. O hranljivim vrednostima leblebija, ali i belog i crnog luka, limuna, kao i susama ne vredi ni govoriti.
Ako ste gledali nedeljni pidžama parti onda ste videli da se ovakav doručak i brzo sprema, a čak i ako ste propustili lajv, onda i u ovom postu možete da pogledate ceo ili samo deo koji se tiče pravljenja falafela,humusa i tahini preliva. Svakako i imitacije pita hleba, koji je u krajnjem proizvodu zapravo ispao preukusna lepinjica jer nismo odradili sve korake po receptu. Malo smo žurili.
Pogledajte kako smo pravili falafel:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/900882770330729/
Za falafel vam je potrebno:
- Šolja (2 dcl) sirovih leblebija
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- Šaka svežeg peršunovog lista
- Šaka svežeg celerovog lista
- 2 kašićice kumina
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1-2 kašičice mlevene paprike ( može i ljuta)
- ½ dcl maslinovog ulja
- 3 kašike brašna ( najbolje od leblebija, ali može i drugo)
- So i biber
Leblebije potpite preko noći. Ujutru prospite vodu, isperite leblebije i odmah ih ubacite u blender. Dodajte sve sastojke i zavrtite blender. Neka se masa dobro usitni. Ostavite je nekih sat vremena u frižideru ili pola sata u zamrzivač. Masa treba malo da se stegne, kako bi lakše oblikovali kuglice i kako se falafel ne bi raspale tokom prženja. Sve ovo možete da uradite i uveče i da masa stoji u frižideru do jutra.
Sipajte ulje koje dobro podnosi visoke temperature ili mast u šerpicu. Izaberite malu šerpicu, kako ne bi morali da sipate velike količine masnoće. Napravite kuglice veličine oraha ili malo veće. Stavljajte u šerpcu kada se ulje zagreje. Prodrmajte šerpicu kako se falafel ne bi slepile ili eventualno zalepile za dno šerpice. Ako se desi da vam se smesa za falafel u toku prženja raspadne, nema mesta panici. U smesu dodajte još malo brašna i sve će biti u redu. Falafel treba sa jedne strane da se prži najviše minut. Videćete kada porumene. Okrenite ih uz pomoć dve kašike i sačekajte još minut. Spremni su falalfel za vađenje na papirni ubrus. Odmah stavite novu turu falafela u šerpicu da se prži. Sve ide jako brzo, tako da ćete ubrzo imati ovaj ukusan doručak.
Kako prženje falafela ide brzo, nemojte baš da radite još nešto sastrane ( to vam čak i ja kažem, koja sam poznata kao multitaskin) jer moće da se desi da vam brzo izgori.
Čim završite falafel možete da spremite natural humus, jer nema sendviča sa falafelom bez humusa i tahini preliva.
Recept za tahini preliv stiže uskoro, da biste ga sutra lakše pronašli na blogu.
Prijatno!