Kuva i piše: Robert Denić Sastojci: 250 grama putera ( možete koristiti …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Oko 100 grama avokada ima 160 kalorija i 15 grama masti. I sigurno se pitate zašto treba da ga jedete, posebno ako hoćete da mršavite. Pa zato što su to u najvećoj meri dobre masti, koje vaše srce voli, i koje će vas dugo držati sitim i uticati na kilažu, ali u pozitivnom smislu.
Mononezasićene masti (masne kiseline), kojima je avokado bogat, smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) i povećavaju nivo dobrog (HDL).
Pored dobrih masti, avokado ima puno različitih vitamina i minerala. Pre svega vitamine E, K i kompleks B vitamina.
Takođe obiluje magnezijumom i kalijumom. Ovo je važna informacija za one koji počinju sa hrono ishranom, pa se često žale na bolove u nogama, koji se pojavljuju zbog izbacivanja viška vode, jer sa vodom odu upravo magnezijum i kalijum.
Oni koji poste bi, takođe, trebalo da ga ubace u ishranu. Ne samo što će ih držati sitim, već će tako uneti dovoljno masti, a ga ne prekrše pravila posta.
Kod avokada postoje samo dva problema. Prvi je cena, nije jeftin uopšte, a drugi ukus. Ako ga prvi put probate bez ičega, sigurno ćete biti razočarani. Jer, skoro i da nema ukus. U ustima ćete imati samo nešto mekano i masno 🙂 Ali ako na njega iscedite limun, dodate malo soli i bibera, e to je već druga priča. Beli luk i avokado – savršeno. Malo paprike i crvenog luka u sve to, još bolje. Kao namaz, odlično.
Pogledajte nekoliko recepata sa avokadom:
Spelta sa avokadom, pečenicom i poširanim jajetom
Salata sa leblebijama, fetom i avokadom
Posna pašteta sa tunom i avokadom
Palačinke sa šargarepom i avokadom
Vodite računa kada kupujete avokado da ne kupite nedozreli. Ne sme da bude svetlo zelen i tvrd na dodir, već blago mekan. Ako se, pak, zeznete, ostavite ga da sazri u kući. Kažu da pomaže ako ga držite u papirnoj kesi. Ne znam, nisam probala.
Kada ga isečete, unutra bi trebalo da bude žućkaste boje, ne preterano svetle. Odmah ga prelijte limunovim sokom jer će on sprečiti oksidaciju. U suprotnom, avokado će brzo potamneti. Tako možete da ga čuvate par dana u frižideru. Fino ga pelijte limunovim sokom, a onda nacedite još u činiju u kojoj ćete držati avokado. Okrenite ga mesom na dole, da bude u dodiru sa limunovim sokom sve vreme.
Heljda sa avokadom, slaninom i jajetom
Malu šolju heljde uveče dobro operete, potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutru ocedite i dodate novu, oko dve šolje na jednu šolju heljde i posolite malo. Pustite da vri dva minuta, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da stoji petnaestak minuta. Heljda će upiti svu vodu.
Propržila sam nekoliko tračica slanine i na toj masti ispržila jedno jaje. Isekla sam četvrtinu avokada, zalila limunom i začinima. Dodaja sam kašiku pavlake i pola paradajza. I bila dugo sita.
Prijatno!
Da li sme avokado da se jede za veceru?
Ne bi trebalo zato što je dosta mastan. Bolje za doručak ili ručak.
A da li sme avokado u restrikciji? I da li sme uz to dimljeni losos takodje u restrikciji? (Mljac) ….??
Avokado sme za doručak, kada odmaknete sa ishranom i za ručak. Dimljeni losos sme, ali nemojte da ga jedete za večeru, najbolje za doručak umesto neke šunke.
Zasto je opasan nezreli avokado?
Smije li se pojesti cijeli?
Možete da pojedete ceo avokado. a što se posledica tiče, nisam sigurna, znam samo da nije baš jestiv akko nije zreo. Baš je tvrd
Pomaže da se stavi u papirnatu kesu sa jednom jabukom i bukvalno sazri za dan-dan i po.Probala sam! 🙂
Pa da probamo sledeći put 🙂
I ako se stavi u istu posudu sa bananama postane brze mekan. Ja ponekad kupim vise, nisu dovoljno meki, pa stavim u ciniju za voce, dole avokado, odozgo banane. Isto tako mozete i u istu kesu da stavite, bice jos brze 🙂
Da li avokado sme da se kombinuje sa dimljenim lososom za rucak?
Može.
Lako možete imati stablo avokado. Svoje u saksiji. Ako neko zeli mogu mu pomoći saveti ma.
da li se namazi sa avokadom mogu ranije spremiti,dan dva ranije(bijelu luk,chili,limun sok)?
Da, ali će možda pocrneti po površini. Stavite dosta limuna da ne bi skroz oksidirao.