Empanade sa sirom

12/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

U nedelju smo, na vaš zahtev, spremali špansku kuhinju. Ali smo zbog početaka posta gledali da pravimo i posno i mrsno. Juče je objavljeno posno jelo, doduše s ribom,a danas nešto mrsno za oni koji i sad maste doručak. I recept koji će sačekati one koji su se odrekli mnogo toga do Uskrsa.

Elem, u pitanju su empanade (ali mogu da prođu i kao kalcone, viva italia). Testo sam već nekoliko puta koristila mešajući razna brašna i jako je dobro za rad. Ali ga pustite da malo odmori pre razvlačenja. Negde ga ušuškajte na toplo mesto makar na pola sata. Meni je šuškalo iznad tople vode. To mi je Mira dala ideju. Kada sam umesla testo, zagrejala sam vodu u šerpici, dva ili tri prsta, pa onda stavila preko činiju sa njim koju sam poklopila tanjirom.

Sve što curi i treba da curi, tralalala

Pred početak lajva:

Videćete kako od topline i stajanja postaje sve finije i elastičnije.

Pogledajte kako smo pravili različite empanade i umake:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/843796602619708/

Ove empanade možete da punite sa bilo čim: šunkom, mesom, slaninom ili sirom kao mi.

Potrebno vam je:

  • 250 grama brašna (ražano, speltino, ječmeno i heljdino)
  • kašičica soli
  • 3 pune kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika masti
  • 140 militara mlake vode
  • 2 – 3 kašike ajvara
  • Oko 150 gr sira (mi smo koristili gaudu, oni koji su u restrikciji mogu svežu mocarelu)
  • 1 belance za mazanje

Umešajte brašna, so, prašak za pecivo da se svuda rasporede. Zatim dodajte kašiku masti (NE rastopljene ili razmekšane) i lepo je rasoredite po testu. Dobijaćete malo mrvljivu smesu. Zatim dodajte vodu. Rukom zamesite testo na podlozi pa ga vratite u činiju, poklopite je i stavite na šerpicu sa toplom vodom. Taj dan nisam imala neki baš topao ćošak.

Kada istekne vreme i vi pripremite sve ostalo za doručak, oklagijom razvaljajte disk, pa najvećom, odnosno najširom šoljom ili čašom vadite krugove. Još ih malo rastanjite (možete u videu da vidite akko smesa treba da izgleda i koliko je tanka). Stavite malo ajvara i sira pa preklopite krug. Ispritiskajte ivice rukama pa viljuškom. Zatim ih ređajute u pleh u koji ste stavili pek papir.

Po završetku lajva:

Premažite ih razmućenim belanceto i stavite u zagrejanu rernu.

Pravili smo još:

Velika empanada sa tunom i povrćem

 

Pecite na 220 stepeni dok ne poprime lepu zlatnu boju. A kako imam BOSCH-ovu rernu sa 4D vazduhom pekli smo dva pleha odjednom bez posledica. Inače mogu čak i četiri da se stave kada su peciva, kao ove manje empanade, u pitanju.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar