Džem od trešanja. Bez ikakvog zaslađivača!

19/06/2015
Kuva i piše:
Milena Milićević

Milena Milicevic profil-s

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Za mene je slatko oduvek bilo ono „najštetnije“, odnosno sve one turske đakonije sa tonom sećera, ali i čokoladne torte i kolači. Mada,kao letnje dete, za moj rođendan se uvek pravila i voćna torta, koja je morala da ima i čokoladu i pravi vanila krem.

Kako mi je hrono avantura omogućila da istražujem jer ne mogu slatkog da se odreknem, već dugo eksperimentišem sa zdravim (mislim na one slatkiše čak i bez dozvoljenih zaslađivača), pa sam pravila „čoko“ krem sa rogačem, pa slatki rahini, ali sam pokušala da napravim i džem bez ikakvog slatkog dodatka (voli mala da se igra). Ovoga puta nisam imala agavu u kući, pa je tako nastao ovaj nezaslađeni džem.

U ovaj džem se svakako može dodati agava, eventualno fruktoza, ali i ovako mu ništa ne fali. Ja sam pravila od belih i crvenih trešanja.

 • Voće po želji i količina po želji
  Štapić cimeta ( ko voli)
  Karanfilić (ne mleveni)
  Limun ( kora od jednog limuna, a količina soka po želji)

Voće, koje dobro operete, stavite u šerpu, ubacite štapić cimeta, 2-3 karanfilića, koru limuna, uključite ringlu ( logično – ja sam od 6 podeoka, prvo uključila na 4, pa smanjila na 3, da bi džem krčkala na 2).

Dzem 2 s

Čim krene da krčka smanjite na 3, mešate povremeno, skinete penu ako se pojavi, i smanjite na 2 i tu već voće odradi sve svoje. Ovo je trajalo oko sat vremena, kada sam videla da se sve ukrčkalo i da ostaje želatinasta masa na varjači, iscedila sam manje od pola limuna, krčkala 3 – 4 minuta i sklonila sa ringle ( izvadite karanfiliće i cimet). Kada se skuva i skloni sa ringle, može da se umeša crna čokolada, neka što kvalitetnija.

Dzem 3 s

Štapnim mikserom sam malo samo usitnila voće ( lepše je kada ima komade, ali je ipak trebalo malo usitnjavanja, možete i onom gnječilicom za krompir).

Dzem 4 s

Vratila sam na ringlu, još par minuta krčkala i mešala. Sipala u sterilisane tegle ( oprala sam ih, stavila na pleh, u rernu, uključila na 100 stepeni, posle pola sata isključila i držala ih do sipanja vrelog džema). Zatim sam džem vratila u rernu, opet uključila na 100, posle 15 min isključila rernu i ostavila tako dok se nije ohladilo. Ovako je moja mama svojevremeno sterilisala i tegle i „konzervirala“ džem.

Dzem1 s

Prijatno.9 komentara

  1. Može od jagoda. Probajte samo da ih dobro ukuvate. ali ne znam da li će biti dovoljno slatko bez trunke nekog zaslađivača.

  1. Može, ali pošto su one kisele bilo bi dpobro dodati neki zaslađivač: fruktozu ili agavin sirup. Čak možete da probate i sa koskosovim šećerom, ali njega ne bi trebalo baš često jesti.

 1. Pravila sam dzem od jagoda koje su bile prilicno slatke, pa sam se nadala da ga necu sladiti. Dzem je bez obzira na slast kagoda bio jako kiseo, pa sam dodala agavin sirup. Izgleda odlicno, ali se oseca laka gorcina u pozadini ukusa. Da li je moguce da je od agave?

Ostavite komentar