Drugi dan izazova, kajgana sa slaninom

08/09/2016

Kajgana sa slaninom i lepinja 1

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Na nagovor Jasne Veljanović juče sam počela sa sedam dana izazova da se striktno hranim po savetima dr Alana Delaboa, koji je osmislio hrono ishranu pre više od 30 godina. A danas vidim da su nam se mnogi priključili. Ako želite da pratite sve predloge jela, uključite se u fejsbuk grupu Hrono recepti. Tamo nema zabrana u smislu kako će ko da se hrani. Postoje ljudi koji se hrane prema pravilima popularne restrikcije, oni koji su davno izašli iz nje, i oni koji sada isprobavaju savete dr Delaboa.

Više puta sam pisala da on ujutru preferira sir, i to onaj stariji, sa puno masti a malo laktoze. Ali sir ne mora da se jede svaki dan, kako ljudi pogrešno misle. Ja sam se juče častila sa plavim buđavcem i imala sam oseća da od njega mogu da budem sita tri dana, a ne četiri ili pet sati.

Jedino veliko ograničenje koje postoji kod njega tiče se hleba. On ne dozvoljava da se pređu preporučene količine, a u mom slučaju je to 60 grama.

I jutros sam našla tačnu meru kako da napravim lepinju od 60 grama. Oni koji se ne ograničavaju na unos hleba ujutru mogu da pomnože količine sa onim brojem koliko ovakvih mali, savršenih lepinja hoće.

Potrebno vam je:

  • 15 grama ražanog brašna
  • 15 grama heljdinog brašna
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica psilijuma (može bez njega, ali on lepo poveže ova dva brašna)
  • tek toliko kisele vode da dobijete smesu, gušću nego za palačinke a da možete da je oblikujete rukama da se testo ne razliva
  • 1/3 kašičice praška za pecivo
  • mrvica morske soli

Umešajte sve sastojke, formirajte lepinju, pospoite je semenkama po želji i pecite desetak minuta na 220 stepeni.

Kajgana sa slaninom i lepinja 2

Uz lepinju sam napravila kajganu od tri jaja sa malo prepržene slanine. Prvo sam iseckala slaninu, ubacila je u tiganj i pržila dok nije postala hrskava. Smanjila sam temperaturu, blago umutila jaja i prelila preko. Nisam ih solila, slanina je bila dovoljno slana.

Kajgana sa slaninom i lepinja 3

Uz to sam u tanjir stavila i tri masline, ali ih nisam pojela, jaja i lepinja su mi bile dovolje. Sad ostaje da vidim da li ću ogladneti pre vremena. Juče se to nije desilo.

A evo kako je izgledao moj jučerašnji dan:

Canon 700 D

Canon 700 D

Piletina sa integralnim pirincem 3

  • Za užinu šljiva i jedan red crne čokolade

Šljive sa cokoladom s

  • Za večeru mala glavica brokolija, tunjevina, beli luk, maslinovo ulje i balzamiko

Brokoli sa tunom s

Kada sam završila sa doručkom, skuvala sam i popila kafu. I još nisam smislila šta ću za ručak, videćemo. Juče sam jedba pojela sve što sam navela gore u tekstu.

Prijatno!



7 komentara

  1. znaci i u hrono se ogranicava kolicina/ meri (“Osobe visoke između 160 i 170 cm, a u tu grupu spadam i ja, treba da pojedu 180 gr crvenog mesa …..)

    🙁

    1. Dr Delabo daje preporuke koliko čega treba jesti. Količine mogu da se povećavaju, ovo je minimalna preporuka za meso. Ne bi trebalo ispod toga. Jedino ne dozvoljava da se povećava količina hleba ili skroba.

  2. Poštovana Ana,

    Kako da izračunam koliko mi je grama hleba dozvoljeno?

    Hvala i pozdrav

    1. U njegovoj tabeli postoje tabele. Recimo, osoba koja je visoka između 160 i 170 cm trebalo bi da jedete 50 grama ako nije aktivna i manje-više sedi po ceo dan. Osoba koja jeaktivna u toku dana jede 60 grama. I za ručak tri ili pet kašika skroba, opet u zavisnosti od aktivnosti.

Ostavite komentar