Draganini mafini sa spanaćem

05/01/2015

Kuva i piše: 

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Recept za mafine sa spanaćem je bio jedan od prvih koje sam kopirala kada sam počinjala sa hrono ishranom. Htela sam da se opremim sa što više jela da ne bih slučajno ostala bez ideje. Recept je postavila Dragana Đorđević, koja je pre otprilike godinu dana, možda malo više, takođe počela sa ovom ishranom.

I ispali su odlično, ali su za moj ukus bili malo suvi. I javi se nedavno Dragana da mi kaže “Ženo, pa stavi više spanaća”. Dobro, nije tim rečima, ali sam ja to tako čula u mojoj glavi, jer mi nije bilo jasno kako se sama toga nisam setila. Dragana je jako fina žena i nadam se da će nastaviti sa ovom ishranom.

Elem, evo Draganinih mafina ponovo, ali ovog puta sa GOMILOM spanaća.

Osnovni recept glasi ovako:

  • 3 jaja
  • pola šolje (one crvene od Donkafe) maslinovog ulja
  • po pola šolje brašna ( heljdinog, integralnog pšeničnog, raženog, ovsenog i speltinog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 šolja kisele vode
  • 2 šolje seckanog spanaća

Ne samo što sam ovog puta, po Draganinom savetu, dodala više spanaća, zamenila sam i ovseno brašno sa ovsenim mekinjama. Ja sam možda ovog puta preterala sa spanaćem, vi nađite svoju meru.

Mafini-sa-spanacem-NOVO-3-SAJT

Ako ste van restrikcije, spanać možete da pomešate i sa sirom. Mogu i oni koji su u restrikciji, ali tada ovo jelo treba da smatraju složenim, što znači da se jede jednom u deset dana ili dve nedelje.

Postupak pripreme:

Umutiti prvo belanca, pa žumanca, a zatim dodate pola šolje maslinovog ulja, a onda brašno. Zatim ubacite prašak za pecivo, so, kiselu vodu i na kraju spanać.

Odozgo posuti semenkama i peći na 200 stepeni 40 minuta.

Prijatno hronaši, a vama Dragana, hvala na savetu. Ispali su odlično.

Mafini-sa-spanacem-NOVO-2-SAJT4 komentara

    1. Često mogu da se jedu ako uz njih ne jedete neki mlečni proizvod. Zdrave osobe mogu da unesu 8 ili više jaja nedeljno.

Ostavite komentar