Šta najviše volite da dodajte u hlebove? Da li su to semenke, začini, masline?
Ovaj hleb je stigao u Hrono kuhinjuzahvaljujući glasovima publike. Toliko se dopao onima koji su ga pravili da su ljudi sami predložili blogerima da ga uvrste među hrono recepte. Rečeno, učinjeno. Predstavljam hleb Dragane Vladisavljević.
Draganinin hrono hleb
- 300 grama integralnog pšeničnog brašna
150 grama ražanog brasna
50 grama heljdinog brašna
450 militara vode
3 kašike ulja
1 kašičica soli
lan, susam……
Sve ove sastojke umutiti mikserom sa nastavcima za testo, ostaviti da odstoji izmeđuu 6 i 8 sati, a onda dodati:
1 prašak za pecivo
1/2 kašičicu sode
Dobro umesati mikserom pa dodati 2 kašičice limunovog soka. Sve ponovo sjediniti i prebaciti u pleh.
Smesu mutim mikserom sa nastavcima za testo posto je jako gusta. Što se tiče pleha, pek papir stavim samo po dnu, a stranice namastim, jer tako ne puca korica hleba. Pleh je, inače, veličine 28×18 santimetara.
Ssmesu sipam u pleh, stavim u rernu paje tek onda uključim na 220 stepeni i pečem 30 minuta.
Lepo naraste, nije gnjecav i što je meni važno – ne puca.
Da li treba da se pokrije hleb alu-folijom, pa posle 30min da ga otkrijem ili ne pokrivam samo ga stavim u rernu? Da li se jednako ispece i spolja i unutra ako se ne pokrije?
Mi ga ne pokrivamo, ali zato pečemo u širem sudu, da ne bude mnogo visok. Pogledajte na slici. Tako se ispeče skroz lepo. Moja rerna je malo slabija pa ja pečem oko 40 do 45 minuta
Da li mogu ovu vasu kolicinu i vrstu brasna da zamenim sa npr. 250gr heljdinog i 250gr speltinog?
Možete da pravite koje god hoćete varijacije, ali morate da imate u vidu da verovatno neće izgledati kao na slici. Posebno sa 250 grama heljdinig brašna. Biće sigurno dosta vlažniji jer je heljda takva. I možda ćete morati duže da ga držite u rerni da ga “sušite” malo. Ali probajte. Svi mi eksperimentišemo pa nađemo neku svoju kombinaciju
A jel 30-ak min od stavljanja u hladnu rernu ili nakon dostizanja temperature od 220 stepeni?
Od stavljanja u rernu. Ali svaka je rerna drugačija. Proverite čačkalicom da li je gotovo. kod mene u rerni se peče oko 45 minuta
Moze li duze da stoji ? Mislila sam sad da umesim a ujutru da pecem……
Može, sve dok nije pretoplo u stanu. Možete da ostavite i 12 sati.
Lan i susam – da li treba npr. Susam da se prethodno proprži ili tako nešto ili se stavljaju neobrađeni, onako iz radnje?
Stavljaju se sirovi, neobrađeni. S tim što treba voditi računa o lanu. Ako ga ne ostavljate u nešto preko noći (u ovom slučaju će stajati u testu u kojem ima vode), onda bi trebalo da se smrvi pre upotrebe. U suprotnom će samo protrčati kroz organizam jer ima jaku nesvraljivu opnu.
Veliki pozdrav! Interesuje me kako moze psenicno brasno? Jeste integralno, ali opet, psenicno je. I videla sam negde jedan recept sa graham psenicnim brasnom. Sad sam zbunjena, da li je zabranjeno samo belo psenicno, a inegralno i graham dozvoljeno ali u manjoj kolicini ili je svaka vrsta psenicnog zabranjena? Hvala unapred
Van restrikcije možete ponekad da koristite. Mislim da sam to napisla u skoro svakom tekstu o žitaricama i hlebovima :). Kada u receptu vidite pšenicu ili kukuruz, zamenite. Obično to stavim i u svaki božiji recept, ali sam ovde zaboravila.
A ja sam iscitala sve tekstove i ovo je prvi recept koji sam otvorila 🙂 Zato me zbunilo. Sad je sve jasno, hvala puno!
Da li bih mogla integralno da zemnim sa speltinim? Da li po Vašem mišljenju se dobija ista struktura?
Može. Pšenično integralno i speltino integralno se slično ponašaju.
Opet ja…. da li bi se mogao ovaj hleb napraviti 100% od speltinog brašna na ovakav način, i da bude iste strukture kao ovaj?
Generalno bi mogao. Klasična pšenica i spelta se slično ponašaju.
Meni je ispao nejestiv…..sve sam po receptu merila i stavila i skroz je gumenast unutra….uzas
To je baš čudno, meni je uvek uspevao. Možda je i do brašna. Nadam se da ste našli neki recept koji vam odgovara.
Hleb je odlican! Ja sam koristila speltino brasno umesto psenicnog. Lan nisam imala pa ga nisam ni stavljala i korica mi je bila malo vise braon ali je svejedno odlican. Narocito za pocetnike
Koliko dugo dana moze da traje ovaj hleb ?
Ako ga čuvate prva dva dana u krpi, pa onda sa krpom u kesi, verovatno može da piotraje pet dana. Ili više.
Hleb je čaroban! Hvala puno na receptu i savetima <3 Ako hoću da napravim pola mere, koliko da stavim praška za pecivo, sode i limunovog soka? Veliki pozdrav
Da li testo pre dodavanja praska za pecivo stoji na sobnoj temperaturi ili moze i u frizideru? Hvala.
Na sobnoj temperturi.
Da li testo stoji na sobnoj temperaturi ili u frizideru?
Na sobnoj.
Nema greške, odlican hleb.
Probala sam hljeb ukusan je, ali desava se to da kad ga sijece gornja korica krene da se odvaja. Gdje grijesim?
Sad sam umesio, mnogo je gusto. Videcemo ujutru. U svakom slucaju kifla ne gine. pozzz
Odlican hleb. pozzz
Moze li umesto razenog samo iskombinovati speltino i psenicno da se vidi kako ispadne tekstura?
Probajte
Preukusan,moje dete ga obozava
meni se desava da se gornja korica odvaja, kao sto je neko napisao. sta je problem ?
Može biti previsoka temperatura, smanjite je
Hvala Vam Dragana na ovom receptu. Hleb mi je ispao odličan,pratila sam sva Vaša uputstva, a što je najvažnije, mom petnaestomesečnom dečaku se jako dopada. Malo sam modifikovala, pa sam dodala i 50 gr ječmenog integralnog a smanjila pšenično za toliko. Sve u svemu, praviću ga redovno Probaćemo i sa speltom.
hleb je predivan ! prvi put sam ga pravila i ispao je fenomenalan ! zahvaljujem na ovako dobrom receptu ! 🙂
Pozdrav, pravila sam jutros ovaj hljeb, ispostovala recept, hljeb se nije uopste podigao, gdje sam pogrijesila? Hvala na odgovoru.
Možda vam je prašak za pecivo izlapeo.
Molim vas da li sam stavila dobro brasno? Pise :graham brasno za integralni hleb psenicna prekrupa za hleb i peciva to sve pise na jednoj vrsti brasna.To sam stavila umesto integralnog psenicnog brasna a pocinjem sa restrikcijom.
Na samom početku bi trebalo izbeći pšenično brašno.
Pravila sam par puta hleb po ovom receptu,ukus mu je odličan ali mi uvjek baš dosta ispuca.Neznam kako da to spriječim…molim vas za savjet
Najbolji hleb koji sam ikada jela.Zavoljeli ga svi u kuci.Ali imam pitanje:Zasto sjemenke suncokreta pozelene drugi dan?
Ponekad oksidiraju. soda bikarbona može da ubrza.
Prosto savrsen!
jutros spremila,odlican!
Ja sam sve radila po receptu u gram ali mi smesa deluje dosta retko nije mi gusto kao što ste napisali da treba da bude. Doduše videću kada odstoji i kada ispečem.
Onbično se zgusne kada odstoji.
Pozdrav,
Da li voda koja ide u smesu treba da bude mlaka ili hladna?
Možete da stavite i mlaku.
Pozdrav,
Je l’ imate ideju kako bi ispao hleb da umesto vode stavim pirinčano mleko ili pola vode-pola to mleko? Još sam nov u ovome pa experimentišem 😀
U životu treba eksperimentisati. nemam pojma kako bi ispalo ali da znaš da se to mleko ne koristi u restrikciji 🙂 .
Ja nisam na hrono ishrani, samo sam tražio bezkvasni hleb. Lečim se od jedne opake bolesti, pa ne koristim kvasac ni belo brašno, a svi bezkvasni hlebovi koje imam u ponudi po prodavnicama su mi jako tvrdi. Draganin hrono hleb sam pekao već dva puta do sada i ispli su mi fantastično. Samo sam u smesu stavio speltino umesto pšeničnog brašna.
Onda slobodno eksperimentiši. Nadam se da će pomoći da se izboriš.
Zene, molim za pomoc. Vec drugi put pravim ovaj hleb. Instrukcije sam maximalno ispostovala ovaj put. Hleb je oba puta bio gnjecav iznutra. Pekla sam ga pokrivenog 35 min a onda otkrila da se stvori korica I pekla jos 25min. Hleb je mnogo ukusan al dzaba kad je gnjecav I time meni nejestiv!!! Da li je jos neko imao takav problem? Treci put cu smanjiti kolicinu vode, mozda je to u pitanju??!!!!
Da li ste koristili brašno kao u receptu?
Jedina razlika koju sam napravila jeste da sam potpuno izbacila heljdino brasno I zamenila ga razenim brasnom, jel moguce da to pravi toliku promenu???!!! 🙁
Moguće je pošto su ta dva brašna jako specifična. Mada je pšenično integralno trebalo da popravi stvar. Stavite sledeći put manje vode. Meni je ovaj hleb svaki put uspeo.
Hajde probacu!!! 🙁 Pa nista, ne odustajem dok ne uspem!!! 🙂 Hvala puno u svakom slucaju. Pozz
Ana, da li biste mogli da mi napisete koje marke brasna koristite, mozda to napravi razliku?!
Hvala
Pozdrav
Stalno kupujem različito. Nemam omiljenu marku. I često brašna od istig proizvođača budu različita.
da li se ovaj hleb tostira?
i da li moze odmah da se jede ili se preporucuje da odmori i ispusti suvisnu vlagu
Bolje je da ispusti vlagu. A uvek možete da ga tostirate da ubrzate to.