Doručkom protiv lošeg vremena

24/11/2015

Jaja sa povrcem6 s

Kuva i piše:
Milena Milićević

Milena Milicevic profil-s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

I kao mala, moju pažnju privlačile su šarene stvari, bogatsvo boja….a kako sam „sazrevala“ shvatila sam da bilo koja vrsta šarenila, priroda, odeća, HRANA, ima blagodetno dejstvo na stanje naše psihe.

Zato kada nastupi jesen i zima, moja najomraženija godišnja doba, ja se trudim da od jutra gledam vedrije boje, a pre svega na tanjiru 🙂 .

Jaja su mi omiljena hrana, pored raznih peciva za doručak ( mada nikada nisam bila hleboman – sada sam postala) i mlečnih proizvoda. Jačešće ih jedem pržena ( jaja na oko – da žumance ostane skoro živo) ili poširana. A prženu papriku i crveni luk u toj kombinaciji ne zaobilazim. Zato sam crvene paprike iseckala i odložila u zamrzivač. Pa tokom zime da se „uveselim“.

Isprobala sam razne varijante ovakvog doručka i stalno nešto menjam. Ovoga jutra, dodala sam crvenom luku i praziluk, patlidžan i peršun.

I stvaranje čarolije može da počne:

  • 1 manji crveni luk ili pola većeg
  • Zeleni deo praziluka
  • ½ patlidžana ( moj je bio maleni, pa sam ipak stavila pola)
  • 1 ljuta papričica
  • Crvena paprika ( može i zelena, žuta…uvek pre šilja)
  • 1/3 veze peršuna ( možete i više)
  • 2 jaja i 1 žumance ( ostalo od večere – mada ja uvek jedem isključivo 2 jajeta – merka)
  • Biber, so
  • Dozvoljeno ulje ili svinjska mast

Dok se hleb, neko pecivo peče u rerni ili tiganju, iseckate povrće.

Jaja sa povrcem 1 s

Na masti ili ulju kratko propržite crveni luk i praziluk, dodate papriku, patlidžan i ljutu papričicu ( može i bez nje). Poenta je ( ne plašite se jake ringle) da se ovo brzinski prži. Moje ringle imaju 6 podeoka, ja ovo sve pržim na 5. Mešate sve vreme. Posolite, pobiberite, možete dodati i beli luk ( svež ili u prahu) . Kada se povrće lepo upržilo, napravite dve rupice ( ili tri-četiri) – ( mere slika) i u to razbijete jaja.

Jaja sa povrcem 2 s
Ja belanca pržena ne volim, pa ih kašičicom razmuljam sa povrćem, a žumanca se trudim da ostanu cela. Sve ovo traje jako kratko, ako volite pečenija žumanca, pržite duže.

Za sve ovo vam treba 10-15 minuta, a slika na tanjiru zaista uveseljava i čini vas srećnim.

Jaja sa povrcem4 s

Ja sam uz ovaj doručak jela raženi hleb iz tiganja ( samo brašno, kisela voda i prašak za pecivo) , a često jedem sa običnim hlebom, američkim palačinkama ili heljdinim uštipcima ( tvorac recepata za iste je ANA 🙂 )

Ja sam za doručak ješna, ali ovoga puta pojela sam samo jedan hleb i dva jaja ( znam ja svoju merku).

Uživajte i prijatno 🙂 .

Posle 30 minuta može i nes kafa 🙂 bez mleka naravno .

Jaja sa povrcem7 s

P.S. Poenta je jača vatra i brzinsko prženje. Varijacije na temu povrća diktirajte vi ( osnova crveni luk i paprika, a ja sam eksperimentisala sa tikvicama, spanaćem, rukolom, prazilukom, patlidžanom, čak i sa karfiolom ili brokolijem). Igrajte se i izmaštajte svoj doručak 🙂 a posle i dan 🙂



Ostavite komentar