Doručak za Vaskršnji post

14/03/2016

Posne lepinje i leblebije 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za pravoslavne vernike danas počinje Vaskršnji post i trajaće ukupno 48 dana. Prvi dan pravoslavnog Časnog posta je Čisti ponedeljak, koji dolazi posle Bele nedelje, završnog dana Mesopusne nedelje, koja je vrhunac slavlja pred post u koji treba ući dostojanstveno i sa što manje grehova. Bela nedelja koja se obeležava dan pred post znači da se jede bela hrana, a tu se pre svega misli na beli mrs.

Kanonom Srpske pravoslavne crkve najstroži post predviđen je prve i poslednje nedelje Časnog posta, kada se jela pripremaju samo na vodi. Mada, veliki broj vernika ceo post jede na vodi, osim subotom i nedeljom kada se sprema hrana na ulju.

Evo šta kažu pravila Srpske pravoslavne crkve:

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan sv. četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi”, a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi”, osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi”. Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Pročitajte još: SMERNICE ZA HRONO ISHRANU U VREME POSTA (i za vegeterijance)

Svi hlebovi koji se nalaze na blogu mogu da se iskoriste i za ovaj post, samo iz recepta treba izbaciti ulje.

Posne lepinje sa salatom od leblebija i maslina

Prvo uključite rernu da se zagreje.

Ja sam ovog jutra spremila posne lepinje:

100 grama ražanog brašna

50 grama ječmenog brašna

2 kašičice sušenog vlašca

1 kašičica praška za pecivo

1 kašika susama

1 kašika suncokreta

2 decilitra vode

Prvo pomešate suve sastojke, a zatim dodate vodu. Sve lepo umešajte kašikom i vadite testo na pek papir koji se stavili u pleh. Od ove smese je ispalo 6 manjih lepinja. Mokrim rukama malo zagladite testo i stavite u rernu.

Posne lepinje i leblebije 3 s

Pecite ih desetak minuta na 210 stepeni.

Posne lepinje i leblebije 4 s

Uz njih je išla salata od leblebija, maslina i malo rukole. Sve sam umešala a zatim dodala malo limunovog soka.

Posne lepinje i leblebije 2 s

Prijatno. I nadam se da će vam prijati post ukoliko ga se pridržavate.

Ja ovakav doručak napravim s vremena na vreme nevezano za praznike jer volim da odmaram od mesa i životinjskih proteina.

Pročitajte još: POSNI PREDLOZI JELA U HRONO ISHRANI1 komentar

Ostavite komentar