Doručak za infarkt

30/10/2015

Jaja sa pancetom 2 s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kao što kaže slogan – zato što volim. Ja od mesa i suhomesnatog neću odustati. Mada, oni sami posebi i nisu problem, što se nakon izveštaja Svetske zdravstvene organuzacije ispostavilo, već aditivi u njima. Pa ko može, neka jede samo domaće. Ja jedem uglavnom kupovno, jer nemam nikog na selu, a nemam dovoljno poverenja u ono što se prodaje na pijacama. Pre ću kući poneti nešto aditiva, nego trihinelozu. I to je oduvek bio moj stav, onaj ko prati šta pišem to i zna.

Isto tako, suhomesnato ne jedem svaki dan, kao što ne jedem ni jaja ili mlečne proizvode. Iz ishrane sam već izbacila gomilu stvari koje u sebi imaju neograničenu količinu aditiva, trans masti i nenormalne količine šećera i soli. Pa mislim da sam tako poprilično smanjila bilo kakvu opasnost od oboljevanja zbog loše hrane.

Ne kupujem i ne jedem:

  • Gotove soseve
  • Kupovne grickalice
  • Keks i gotove kolače
  • Dugotrajna i smrznuta peciva
  • Gazirana pića
  • Slatka pića
  • Supe iz kesice
  • Gotova jela
  • Paštete i viršle
  • Gotove namaze

Elem, u skladu sa tim ovog jutra sam spremila domaću lepinju sa integralnim brašnom, kajganu od jaja IZ MARKETA, sa paprikom i KUPOVNOM pancetom.

Jaja sa pancetom 1 ss

Za lepinju vam je potrebno:

  • 2 pune kašike ražanog brašna
  • 2 pune kašike speltinog brašna
  • 2 pune kašike ječmenog brašna
  • 1/2 kašike lanenog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1, 5 decilitar kisele vode (otprilike)
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1/2 kašike maslinovog ulja

Lepinje sa lanenim brasnom 2 s

Umešate suve sastojke i dodate kiselu vodu. Dodajte onoliko koliko vam treba da dobijete gusto testo. Onda dodajte ulje i limunov sok i dobro promešajte.

Mokrom rukom oblikujte lepinju i pospite je semenkama ako želite. Stavite na pek papir i gurnite u zagrejanu rernu. Biće gotova za desetak minuta.

Lepinje sa lanenim brasnom 1 s

Papriku sam iseckala i propržila na KUPOVNOJ svinjskoj masti. Zatim sam dodala umućena jaja  i posolila sa malo morske soli. Kada su bila gotova, a trebalo im je otprilike 30 sekundi, jaja sam stavila na prepolovljenu lepinju. Zatim sam dodala kašiku švapskog (sremskog sira), on je sa pijace. Ja ovu kombinaciju mogu pošto nisam u restrikciji :). A zatim stavila KUPOVNU pancetu.

I uživala bez ikakve griže savesti.

Odbijam da upadnem u paranoju da je sve do te mere otrovano da ću sutra umreti. Ali isto tako ne kupujem sve što je u ponudi. Kupujem celu hranu i spremam je kod kuće. Onda kada nemam vremena da kuvam, jedem u restoranu ili naručim. Hleb uglavnom sama pravim. I skoro nikada ne jedem nešto a da ne znam (ne vidim) šta je unutra. I za mene je to dosta.

PS. A doručak se zove “za infarkt” ne zato što će bilo koji od ovih sastojaka tome doprineti, već zato što je toliko dobar da čovek od eksplozije ukusa može da dobije infarkt 😉



4 komentara

  1. draga Ana,
    Sta nije od namirnica u receptu ‘za infarkt’ za one koji su na restrikciji..? I jos jedno pitanje za prve cetiri nedelje sam oslabila 5 kg, a poslednju nedelju ni gram, u restrikciji sam svo vreme jedino sam malo brljala na slavi pojela sam 1 kolac i malo ruske salate i pire krompira negde oko 19 h to vece. Da li je u redu da povremeno se uspori proces mrsavljenja. Inace redovo imam fizicke aktivnosti ( plivanje,voznja bicikla,setnja). Hvala puno na razumevanju

    1. Normalno je da se uspori ili stane pa krene opet. Bez brige. Sve u ovom doručku je generalno za restrikciju. Osim kombinacije sira i jaja. Znači, ako ste u restrikciji, možete sve ovo samo bez sira. Realno, nije ni bilo potrebe za njim, nego mi došlo da “preteram”.

Ostavite komentar