Doručak za dobrodošlicu

03/11/2017

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Kad god se vratim kući s nekog puta volim sebi da organizujem dobrodšlicu. Bez obzira gde sam bila i koliko sam bila odsutna. Dan ili mesec. I ona uvek počinje sa doručkom. Valja se radovati sitnim stvarima.

Ove nedelje sam bila u Istanbulu, doduše samo tri dana i nisam tamo mnogo eksperimentisala za doručak jer sam jela u hotelu. Klasika, kao i u svakom drugom: jaja, sir, puter, masline, šunka, med, čaj, kafa…. Standardna ponuda. Jedina razlika u odnosu na neki klasičan evropski hotel je njihova supa/čorba koja se ujutru služi s limunom i koju ću pokušati da rekreiram sledećih dana. U ostalim obrocima sam već jela njihova tradicionalna jela, jer obožavam tursku kuhinju, pa ću neka od njih, takođe, praviti sledećih dana.

Ako ništa drugo, vratila sam se kući sa kesom punom začina.

Ali tradiciju dobrodošlice ne volim kršim pa sam sebi jutros spremila nešto što mnogo volim i što nisam dugo jela – proso. Da prekinem niz sendviča koji imam već duže vreme. Valjda sam se malo ulenjila ujutru.

Pročitajte još:

Ako jedete proso, ovo bi trebalo da znate

kada sam počinjala sa hroo ishranom ideja je bila da nađem sistem koji će me držati pod kontrolom a u kojem ću moći opet da uživam. I na početku sam isprobavala sve i u svemu uživala. Vratila sam u kuhinju cele žitarice i često pravila svašta sa njima. Proso mi je bio omiljen i jela sam ga u svim mogućim kombinacijama: sa kiselim mlekom, pavlakom, slaninom, šunkom, sirom, kajmakom, jajima, pravila sam pite i mafine.

Blagog je ukusa i nema sa čim se ne slaže.

Ovog jutra sam skuvala šoljicu prosa, pa dok je bio vruć, dodala sam naredndan tvrdi sir (oni u restrikciju mogu bila šta od navedenog red iznad), malo propržila seme bundeve, pa i njega ubacila i sve začinila sa malo mosrske soli, šarenog bibera i čilija. Da, ja volim malo ljuto i od ranog jutra. A onda sam dodala i malo maslinovog ulja.

Proso bi uveče trebalo dobro da operete. Sve dok se stvara pena, perite ga. U suprotnom ume da malo gorči. Ostavite preko noći da stoji u vodi. sutra tu vodu promenite jer će se sigurno skupiti neke mrvice. Dolijte novu, otprilike duplo više vode nego prosa i kuvajte. Pustite da provri pa ga poklopite, sklonite sa ringle i ostavite par minuta. Upiće svu vodu i biti spremno za mešanje.

Uh, prijalo je. Baš. Moram da vratim doručak sa celim žitaricama makar jednom nedeljno.

Prijatno!

Zanimljive kombinacije s prosom:

Pita s prosom i spanaćem

Paprike punjene prosom i bademima

Doručak na kašiku

Pljeskavice od prosa

Mafini od prosa

Save

SaveOstavite komentar