Doručak za dobrodošlicu

03/11/2017

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Kad god se vratim kući s nekog puta volim sebi da organizujem dobrodšlicu. Bez obzira gde sam bila i koliko sam bila odsutna. Dan ili mesec. I ona uvek počinje sa doručkom. Valja se radovati sitnim stvarima.

Ove nedelje sam bila u Istanbulu, doduše samo tri dana i nisam tamo mnogo eksperimentisala za doručak jer sam jela u hotelu. Klasika, kao i u svakom drugom: jaja, sir, puter, masline, šunka, med, čaj, kafa…. Standardna ponuda. Jedina razlika u odnosu na neki klasičan evropski hotel je njihova supa/čorba koja se ujutru služi s limunom i koju ću pokušati da rekreiram sledećih dana. U ostalim obrocima sam već jela njihova tradicionalna jela, jer obožavam tursku kuhinju, pa ću neka od njih, takođe, praviti sledećih dana.

View this post on Instagram

Razmisljam o novoj dnevnoj sobi.

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Ako ništa drugo, vratila sam se kući sa kesom punom začina.

View this post on Instagram

Odrao me je od para na kraju 🙂 #spices

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Ali tradiciju dobrodošlice ne volim kršim pa sam sebi jutros spremila nešto što mnogo volim i što nisam dugo jela – proso. Da prekinem niz sendviča koji imam već duže vreme. Valjda sam se malo ulenjila ujutru.

Pročitajte još:

Ako jedete proso, ovo bi trebalo da znate

kada sam počinjala sa hroo ishranom ideja je bila da nađem sistem koji će me držati pod kontrolom a u kojem ću moći opet da uživam. I na početku sam isprobavala sve i u svemu uživala. Vratila sam u kuhinju cele žitarice i često pravila svašta sa njima. Proso mi je bio omiljen i jela sam ga u svim mogućim kombinacijama: sa kiselim mlekom, pavlakom, slaninom, šunkom, sirom, kajmakom, jajima, pravila sam pite i mafine.

Blagog je ukusa i nema sa čim se ne slaže.

Ovog jutra sam skuvala šoljicu prosa, pa dok je bio vruć, dodala sam naredndan tvrdi sir (oni u restrikciju mogu bila šta od navedenog red iznad), malo propržila seme bundeve, pa i njega ubacila i sve začinila sa malo mosrske soli, šarenog bibera i čilija. Da, ja volim malo ljuto i od ranog jutra. A onda sam dodala i malo maslinovog ulja.

Proso bi uveče trebalo dobro da operete. Sve dok se stvara pena, perite ga. U suprotnom ume da malo gorči. Ostavite preko noći da stoji u vodi. sutra tu vodu promenite jer će se sigurno skupiti neke mrvice. Dolijte novu, otprilike duplo više vode nego prosa i kuvajte. Pustite da provri pa ga poklopite, sklonite sa ringle i ostavite par minuta. Upiće svu vodu i biti spremno za mešanje.

Uh, prijalo je. Baš. Moram da vratim doručak sa celim žitaricama makar jednom nedeljno.

Prijatno!

Zanimljive kombinacije s prosom:

Pita s prosom i spanaćem

Paprike punjene prosom i bademima

Doručak na kašiku

Pljeskavice od prosa

Mafini od prosa

Save

SaveOstavite komentar