Doručak sa pijace

21/03/2016
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Neko bi svoj prvi dan godišnjeg odmora posle dugo vremena proveo u krevetu. Ili na trosedu gledajući film. Ja sam svoj prvi dan, odnosno jutro, provela na pijaci.

Ponedeljak je uvek bio jako loš dan za obilazak tezgi. Skoro nikad ništa. Ali za nekog ko je dugo zapostavljao ritualni odlazak vikendom i ovaj ponedeljak nije bio loš. Tezge su bile pune zeleniša i povrća. Mlečna hala je bila zatvorena zbog nekih radova, ali su bakice svoje mesto našle ispred, na polupraznim tezgama.

Čak su i ribarnice radile.

Moj jutrošnji ulov: maslačak, rotkvice, mlad sir, čvarci, riba, mlad luk.

Hleb i pijaca 1 s

I narcis.

Hleb i pijaca 2 s

Hleb sam isekla na kriške i namazala sa malo maslinovog ulja.

Hleb i pijaca 3 s

A onda sam ga ubacila tik ispod grejača da se malo uhvati korica. kada se hleb propisno zagrejao, izvadila sam ga i mazala mladim sirom. Odozgo sam stavljala maslačak, rotkvise, ljutu papriku, masline i čvarke.

Hleb i pijaca 6 s

Ovog puta sam našla mnogo dobre čvarke, kao kada ih je moj tata birao i donosio kući. Ne previše slane, hrskave i pune “sitniša”. Ti sitni ostaci od čvaraka su u stvari moj omiljeni deo. Krupne čvarke preterano i ne volim. Ili duvan ili sitniš.

Hleb i pijaca 7 s

Luta paprika je tu bila da da juatrnji “zing” i da razbudi sva čula. A vi, šta ste vi lepo jeli?

Hleb i pijaca 8 s

PS. Fotografije su napravljene sa Canonom 700 D. Ono što sam ovih dana naučila obrađujući fotke je sledeće: ne diraj “vibrance” u Photoshop-u ako ne znaš kako da ga koristiš. Sve slike odu u žuto. Još ako se obrađuju na lošem monitoru…ququ….palo mi je na pamet da lažem ljude da sam namerno 😉4 komentara

  1. Slikaj u RAW formatu a white balance podesi tako sto ces “pipeticom” kliknuti na nesto belo, tipa n a sir.
    Na gotovo svim slikama (sem na prvoj) ti je white balance mnogo otisao u zuto…

    1. Hvala za info. Slikam i u RAW formatu, ali mi je obrada baš teška. Mislim da kod mene nisu boje dobro podešene. Svaki put kada sredim sliku ona izgleda manje žuto. Kad pogledam sa drugog komjutera, ja požutim od muke 😀 .
      Moram malo da poradim na tome.

  2. Fotografije su odlične, kao i kadrovi i sve je za pohvalu. To što su malo možda žuće, ili crvenije…to je u celoj ovoj Hrono priči nebitno.

Ostavite komentar