Hrono doručak po savetima dr Delaboa. Da li sam ostala gladna?

23/06/2016

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Juče je bila promocija knjige dr Alana Delaboa, čoveka koji je još osamdesetih smislio principe hrono ishrane. I kada sam ustala ujutru, odlučila sam da isprobam njegove savete za doručak. Otvorila sam knjigu, pronašla tablice i krenula da smišljam.

Za nekoga koje visok 160 cm (a ja sam samo nekoliko santimetara viša) i nema aktivan posao, preporučena doza hleba je 50 grama. Hm…..bila sama skeptična i ubeđena da ću ostati gladna, zato što sam ujutru navikla više da jedem. A preda mnom je definitivno bio aktivan dan. Mozgala sam par minuta šta da uradim i odlučila da preskočim sir, već da se odlučim za tešku kategoriju: jaja i slaninu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga Hrono kuhinja?

 

Kod dr Delaboa, sir je prioritet za doručak, posebno kačkavalj. Što masnije to bolje. Ali nešto nisam videla sebe da ću se zasititi od 50 grama hleba i sira, ma koliko ga pojela. Pa sam se odlučila za njegovu drugu preporuku – jaja i suhomesnato. Odlomila sam polovinu hrono đevreka. Đevrek u proseku ima 90 grama, tako da sam pogodila količinu. Otprilike.

Kajganu sam napravila od 3 jaja. Prvo sam uzela 4 lista pancete, isekla je i propržila u suvom tiganju. Kada je postala hrskava, umutila sam tri jaja i izlila ih  preko slanine i masnoće koju je pustila. Mešala sam na tihoj vatri minut i sklonila. volim kada je kajgana sočna. Od suvog omleta mi se diže kosa na glavi. Tanjir sam ukrasila sa dva čerija i dve masline, ali to na kraju niosam ni pojela jer sam žurila.

Doručak je bio u 8:30. Već u 9 sam imala prvu zakazanu obavezu. Pa sam zato kafu popila tek u 9:15. U 10 sam već trčala kod krojača da pokupim pantalone koje će mi trebati ovih dana, pa u 10:30 nov sastanak. Kada sam krenula na promociju, bila sam ubeđena da će mi za vreme izlaganja creva krčati. Ali, ne! Ni u jednom trenutku nisam osetila glad. Oko dva sam sela u restoran i još nisam imala želju da jedem, iako je bilo vreme. Tek sam oko 14:30 poželela da jedem. I, naravno, jela.

Znači da količina hleba ne mora uvek da diktira obrok i glad. Moj doručak je bio jak, uprkos ograničenjima i sasvim me je lepo držao, što i jeste njegova glavna uloga.

Nastaviću da eksperimentišem i narednih dana, a posebno kada odem na more jer će morskih plodova, koji se preporučuju u knjizi dr Delaboa, biti u obilju. A ja sam veliki ljubitelj takvih đakonija. 😉

Pročitajte još:

Otac hrono ishrane u Beogradu – dr Alan Delabo uživo4 komentara

  1. Ana,i ja sam procitala knjigu,i eksperimentisala,koliko sam shvatila on dozvoljava da se pored sira pojedu i jaja ako si gladan.Bitno je samo da se ne povecavca hleb.Sto se tice gramaze,i ja sam se tu dvoumila,ja sam 165cm,i nisam nesto aktivna na poslu,ali idem pske i vracam se peske sa posla,sto je oko pola sata hoda dnevno,pa opet se nisam svrtstala u kategoriju rekovalescenata i penzionera,i onda pojedem 65gr hleba i u pode oko 5 supenih kasika skroba.N e verujenm da si ti neaktivna skroz 🙂

    1. Ja sad eksperimentišem da vidim šta mi leži, a šta ne. Neću na pamet da pričam, mora čovek malo duže da bude na nekom režimu da vidi rezultate i da li mu prija. Ništa ne treba raditi na silu.

  2. pozivate se sad od jednom na Alana Delaboa, tvorca HI, ali u vašim tekstovima I savetima primenjujete isključivo program HI dr Grifin. Počev od restrikcije, konzumiranja mlečnih proivoda, limunade… baš bezveze.

    1. Sad konačno imam njegovu knjigu u rukama. Ne vidim zašto je nekome problem da pročita nešto novo što do sada nije mogao. Ja čitam zbog sebe a ne zbog nekog drugog. A konzumiranje tople vode ujutru, sa ili bez limuna, nema veze sa hrono ishranom. Savetuje se oduvek.

Ostavite komentar