Doručak na kašiku

01/08/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Uopšte nije loše povremeno pojesti ujutru nešto na kašiku. Odnosno skuvati celo zrno neke žitarice. Jedino sama priprema ume da bude malo dosadna, jer bi žitarice trebalo potopiti pre kuvanja da bi se neutralisala fitinska kiselina. Kada su u pitanju sitnije žitarice, sa tanjom opnom, to ide relativno brzo. Ali kada je u pitašnju klasična pšenica ili spelta, to može malo da potraje.

Zrnevlje treba oprati a zatim ostaviti preko noći (ili dana) u hladnoj vodi barem šest sati. Posle toga speltu (ili šta vam je po volji) treba kratko kuvati, pustiti tek nekoliko minuta da vri. Ukoliko spremate proso, heljdu, kinou, žitarice će biti spremne za upotrebu već za desetak minuta. Nabubreće od vodfe sasvim dovoljno. Speltu već treba pustiti da duže stoji u vodi da bi omekšala. Najbolje je da šerpu uvijete u neko ćebence da zadrži toplotu. Za sve to vreme vi ne radite mnogo, možda ima 10 minuta posla sve ukupno, ali potraje dok bude gotovo.

Canon 700 D

Canon 700 D

Mi smo ovog jutra jele baš speltu, Tetka je kupila celo zrno nekom prilikom i bilo je vreme da se potroši.

Kada je nabubrela dovoljno, podelili smo je u činije i preko sipale sitan sir, prepečenu slaninicu i malo bibera. I prijalo je!

Prijatno!Ostavite komentar