Doručak koji diže iz mrtvih

28/09/2015

Palacinke sa kulenom 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne znam da li sam se žalila u nekom od ranijih tekstova, ali sam ozbiljno bolesna, evo već 10 dana. Gradom hara neki opasan virus. U roku od 15 minuta sam od savršeno zdrave osobe postala ozbiljno bolesna, nemoćna. Sedela sam sa prijateljicama u gradu i samo je odjednom grlo počelo da me steže, proradio nos…..sat vremena kasnije sam se jedva odvukla u apoteku da kupim nešto za prehladu i poprilično se namučila tu noć. A onda sam uradila najgluplju moguću stvar i odlučila da ga preležim na nogama. Mislim, nisam ni imala mnogo izbora. Bilo je povuci – potegni, ali sam se nekao izborila. Ali sam zato za doručak svaki dan jela enormne količine hrane – i to one jake: jaja, slanina, puter, pavlaka….

Ovaj doručak sad je bio još i najtanji. Napravila sam smesu za palačinke mešajući heljdino i ječmeno brašno, otprilike 10 kašika. Pre toga sam umutila jedno jaje, dodala 1 decilitar kisele vode, zatim deo brašna, pa još dva decilitra obične vode, pa ostatak brašna. Na kraju sam malkice posolila smesu i dodala punu kašiku maslinovog ulja.

palacinke sa kulenom 3 ss

Pekla sam ih u tiganju za palačinke i ona prva koju sam stavila se sva iscepala. Zašto, ne znam. Ostale su se lepo pekle. Od ove količine je ispalo 5 ili 6 komada, nisam najsigurnija. Svaku sam dobro nafilovala ajvarom, a zatim dodala kulen i prepečene semenke golice. Ovih dana mi se strašno jedu prepečene semenke, trpam ih u skoro svaki obrok. Možda ima veze s vremenom, možda sa promenom zdravstvenog stanja. Prvih dana borbe sa virusom mi se stalno jelo testo. Imala sam nenormalnu potrebu za njim. Pa je tako za ručak jedan dan pao burek. Ne stidim se, organizam je to hteo, organizam je to i dobio. Mislim da sam za poslednjih godinu i po dana dva puta pojela burek iz pekare. Jednom sam imala goste u kući par dana pa sam zbog njih kupila, i evo sad. I ne sećam se da li mi je prijao ili ne. Tih par dana mi je u magli, funkcionisala sam po principu auto – pilota.

Na svu sreću ti čudni porivi su brzo prošli. Sada mi se jedino nenormalno traži neka kremasta čorbica. I već znam šta ću za ručak.

Prijatno! I pazite se virusa.5 komentara

  1. Vidi se da si novinar. 🙂 Obožavam tvoj blog, toliko se razlikuje od svih drugih o hrono ishrani. Brz oporavak i samo tako nastavi, ima nas mnogo koji te pratimo i kojima si inspiracija! Pozdrav 🙂

  2. Zaista si nam pravi svetionik!Ja evo dva meseca “guram” hrono ishranu sve prateci ovaj blog jer je jako interesantan a recepti su odlicni!!!
    Pozdrav iz Kragujevca

  3. pravila sam sada spalacinke po vasem receptu,,,,,ja sam ispekla 8 palacinaka od ove mere….malo sam vise vode sipala u masu za palacinke……ali bile su savrsene……pojela sam tri….ostalo ih je jos…ako ih niko ne pojede ja cu ujutru…..hvala za divan recept…..i pozdrav od Nene…..

Ostavite komentar