Doručak i ručak sa aždajama

29/03/2015

Dorucak sa azdajama2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Hrana spaja. A mi smo živi dokaz za to.

Pre 10 meseci sam krenula sa hrono ishranom. Za to vreme sam se učlanila u nekoliko grupa na Fejsbuku gde se raspravlja na datu temu. Delimo mišljenja, iskustva i recepte. Svađamo se i smejemo se.

Neki od nas su u tome otišli korak dalje, pa smo počeli i sa okupljanjima, a bogami i sa kućnim posetama. A jednoj virtuelnoj kuvarici, kao što sam ja, nema goreg nego kada se hrono aždaje najave na doručak. Vole da jedu, mogu mnogo da pojedu, vole da biraju i da ocenjuju. Jer, svaki dan borave na mom blogu. I očekuju maksimum.

To je značilo da moram pripreme za doručak da počnem prethodno veče. Posebno zbog toga što su naglasile koliko jedu: mnogo, mnogo i mnogo. I odlučila sam da ih nahranim tako da im presedne (da se ne najavljuju baš često 😉 ).

Prva “muzička želja” bili su kolačići od prosa. Ok, jednostavno, to se da lako napraviti. Ali nije reprezentativno da bude samo to. Onda sam odlučila da smućkam i paštetu od tune. Slična je ovoj, s tim što sam dodala još nešto – sitan sir.

Pasteta sa tunom 1-s

Inače ne volim da mešam ribu i mlečne proizvode, osim kada je u pitanju bakalar na bijelo (bakalar bianco). Ali sam probala ovu varijantu sa tunom praveći pjadine Džejmija Olivera, i oduševila sam se.

U blender se ubaci crveni luk, tunjevina, kapari, malo senfa, limun i sitan sir. Začini po želji. Sve se dobro umuti i stavi u teglu. Može par dana da stoji u frižideru.

A morala sam i humus da spremim. Kakav je to doručak kod mene bez njega.

A ako ima paštete i humusa, mora da ima i hleba.

Hleb od graham brasna-s

Najlakše mi je bilo da napravim verziju Mirjaninog hleba sa sušenim paradajzom, jer nema fermentisanja i čekanja i uvek uspe. Samo sam malo količine promenila. I brašna. Sutra stavljam tačan recept jer želim da slikam presek hleba i posle skoro tri dana stajanja. Obećava.

Uz to je naravno moralo neko suhomesnato i malo salate.

Dorucak sa azdajama1-s

Ali sam znala da neću poentirati, ako ne bude i nešto slatko, i to dozvoljeno za restrikciju i doručak. Znači, da bude bez bilo kakvog šećera, i, naravno, pogodno za mazanje.

Napravila sam verziju Bobanovih Bebi Dol kuglica.

Slatki namaz 1-s

U ovaj namaz ide samo puter, rogač (ali dobar, ne ova smešna pakovanja iz radnji zdrave hrane) i voda. Jedino sam promenila to što sam stavila malo više vode nego u receptu, jer nisam htela da se mnogo stegne. I za svaki slučaj, želeći da bude što slađe, dodala sam nekoliko kapi stevije. I sve posula krupono mlevenim pečenim lešnikom.

Americke palacinke sa slatkim namazom-s

A da namaz ne bi bio usamljen, uz to sam spremila američke mekane palačinke. Njih sam pravila po ovom receptu. Ali sam u smesu dodala vreo, tek rastopljen puter. Tako budu mnogo mekše, nego kada se doda ohlađen.

Pošto smo se dobro najele, iako su me gosti po malo razočarali sa njihovim apetitom 😉 , nastavile smo dalje.

Selfie u automobilu-s

Pravac Novi Sad.

Selfie sa katedralom-s1

I veliko okupljanje. I, naravno, hrono ručak. I druženje. Slike đuskanja i ispijanja crnog vina ću ostaviti za privatne albume.

Svi na gomili-s

Kao što rekoh, hrana spaja 😉 .

ps. Za pravi hrono doručak nikada ne treba ovoliko mešati. Ali ne dolaze gosti baš svaki dan 😉

 



2 komentara

  1. Posle toliko meseci uzivanja u slikama, konacno sam imala priliku da na svojim nepcima osetim cari Anine kuhinje! Ljudi moji, sto je to dobro! Cim sam usla nisam znala gde pre da gledam! Cela kuca mirise na toplo i domacinski! A okusima… to morate probati, ja to ne umem recima opisati!
    Predlazem da se mi ljubitelji Anine kuhinje skupimo i pomognemo joj da otvorimo restorancic za pocetak! S obzirom na moja kulinarska umeca, prijavljujem se da perem sudove 😉

    A o malim apetitima, pa, mogu samo reci da je vaga pokazala +600gr! Al vredelo je!

    Ana, hvala jos jednom :*

Ostavite komentar