Kuva i piše: Jovana Milovanović Nije baš da …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Subotom imam malo više vremena za sebe, pa se trudim da dan počnem kraljevski. Moram da priznam da vikendom kasnije doručkujem i samo se nadam da mi se to neće u nekom trenutku obiti o glavu. Ali kako da propustim jedan dan kada mogu malo više da spavam.
Ovog puta sam pravila domaće lepinje pa ih punila ajvarom, pečenom pancetom i poširanim jajima.
I od svih kupovnih panceta, moram da priznam da mi se ova najviše sviđa:
Za lepinje vam je potrebno:
- 100 grama ražanog brašna
- 70 grama heljdinog brašna
- 30 grama ovsenog brašna
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 ravna kašičica morske soli
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice psilijuma
- 2 decilitra kisele vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- semenke za posipanje (koristila sam susam, crni susam i lan)
Ove lepinje možete da napravite i bez psilijuma, samo stavite malo manje vode, recimo 1,5 decilitara. Ali je psilijum dobar za probavu pa ga ja povremeno stavljam u peciva.
Prvo pomešajte sve suve sastojke, dodajte ulje i kiselu vodu. Sve promešajte i ostavite da stoji dok vam se rerna ne zagreje. Mokrim rukama vadite smesu i oblikujte je u lepinje. Od ove količine ispašće 3 srednje. Stavite ih u pleh u koji ste stavili pek papir i ubacite u rernu. Pecite na 200 do 210 stepeni nekih 15 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotove.
Pustite ih par minuta da se prohlade, a vi za to vreme propržite pancetu i napravite poširana jaja. Za poširana jaja vam treba malo veća šerpa. Zagrejte vodu, i kad počne da struji, smanjite temperaturu. Ne sme da preterano ključa. Mutilicom zavrtite vodu. kada se napravi vir, ubacite jaje. Pre toga jaje stavite u neku činiju, nemojte dorektno iz ljuske da ga ubacujete. Videćete kako će se jaje zavrteti i početi da kuva. Za nekih 3 do 4 minuta ćete dobiti poširano jaje, a unutra će biti rovito žumance.
Lepinje prepolovite, namažite ajvarom, stavite pancetu i preko poširano jaje. Posula sam sve sa malo šarenog bibera i sušenog vlašca. I užuvala. I igrala se sa Canonom. A kako mi je Photoshop crkao, morala sam da se prebacim na program koj se zove Lightroom. A tek njega ne znam da koristim.
Počela sam da poširam jaja po Vašem “receptu” i stvarno su savršena. Na početku je bilo malo muke a sad ide bez greške. Hvala!