Domaće lepinje sa pancetom i jajima

27/02/2016

Lepinje sa posiranim jajima i pancetom 1

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Subotom imam malo više vremena za sebe, pa se trudim da dan počnem kraljevski. Moram da priznam da vikendom kasnije doručkujem i samo se nadam da mi se to neće u nekom trenutku obiti o glavu. Ali kako da propustim jedan dan kada mogu malo više da spavam.

Ovog puta sam pravila domaće lepinje pa ih punila ajvarom, pečenom pancetom i poširanim jajima.

I od svih kupovnih panceta, moram da priznam da mi se ova najviše sviđa:

 

Za lepinje vam je potrebno:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 70 grama heljdinog brašna
  • 30 grama ovsenog brašna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica origana
  • 1 ravna kašičica morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice psilijuma
  • 2 decilitra kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • semenke za posipanje (koristila sam susam, crni susam i lan)

Ove lepinje možete da napravite i bez psilijuma, samo stavite malo manje vode, recimo 1,5 decilitara. Ali je psilijum dobar za probavu pa ga ja povremeno stavljam u peciva.

Prvo pomešajte sve suve sastojke, dodajte ulje i kiselu vodu. Sve promešajte i ostavite da stoji dok vam se rerna ne zagreje. Mokrim rukama vadite smesu i oblikujte je u lepinje. Od ove količine ispašće 3 srednje. Stavite ih u pleh u koji ste stavili pek papir i ubacite u rernu. Pecite na 200 do 210 stepeni nekih 15 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotove.

Pustite ih par minuta da se prohlade, a vi za to vreme propržite pancetu i napravite poširana jaja. Za poširana jaja vam treba malo veća šerpa. Zagrejte vodu, i kad počne da struji, smanjite temperaturu. Ne sme da preterano ključa. Mutilicom zavrtite vodu. kada se napravi vir, ubacite jaje. Pre toga jaje stavite u neku činiju, nemojte dorektno iz ljuske da ga ubacujete. Videćete kako će se jaje zavrteti i početi da kuva. Za nekih 3 do 4 minuta ćete dobiti poširano jaje, a unutra će biti rovito žumance.

Lepinje sa posiranim jajima i pancetom 2 s

Lepinje prepolovite, namažite ajvarom, stavite pancetu i preko poširano jaje. Posula sam sve sa malo šarenog bibera i sušenog vlašca. I užuvala. I igrala se sa Canonom. A kako mi je Photoshop crkao, morala sam da se prebacim na program koj se zove Lightroom. A tek njega ne znam da koristim.

Lepinje sa posiranim jajima i pancetom 3

 

 

Save



1 komentar

  1. Počela sam da poširam jaja po Vašem “receptu” i stvarno su savršena. Na početku je bilo malo muke a sad ide bez greške. Hvala!

Ostavite komentar