Svake nedelje biramo najbolje predloge koje su smislili članovi fejsbuk grupe “Hrono recepti”
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kefir je gust napitak koji se dobija fermentisanjem mleka. Podseća na naš jogurt zbog gustine, ali je kiselijeg ukusa i daleko zdraviji od svega onoga što nalazimo u rafovima radnji.
Poreklo vodi sa Kavkaza, neki kažu da je star 5.000, a neki čak tvrde da se pije i 10.000 godina unazad. I veruje se da su Kavkasci uvek bili dugovečni i zdravi samo zahvaljujući ovom napitku, i da su keifrna zrnca zbog toga dugo čuvali samo za sebe.
Legenda kaže da su zrnca dobili direktno od Boga, a da je za njihov “odlazak” u svet zaslužna Ruskinja Irina Sakharovna koja je zavela kavkaskog princa.
Bez obzira na predanja i legende, kefir treba piti jer pomaže našem imunom sistemu, poboljšava rad jetre, sprečava mnoge crevne bolesti i stvaranje kamena u žuči. Takođe je dobar kao pritivupalno sredstvo, smanjuje nivo lošeg holesterola, deluje kao jako antialergijsko sredstvo. A često ga dobro podnose i oni koji ne podnose laktozu.
A ono što je najbitnije, jako se lako pravi, takoreći sam od sebe. Sve što vam treba su kefirna zrnca, za koja sam do nedavno mislila da su kefirne gljivice. Čak sam svojem prvom zrncu dala ime Biba Gljivić, misleći da je u pitanju kefirna gljiva.
A onda sam pročitala tekst sa bloga Istine i laži, u kojem se objašnjava da kefirna zrnca nisu gljivice, već da su po sastavu mešavina proteina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida, i da sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija, sirćetnih bakterija i sojeva kvasaca.
Kefirna zrnca su večna, odnosno nemaju rok trajanja i nemoguće ih je proizvesti u laboratoriji. Ako pažljivo brinete o njima, trajaće vam ceo život i sama će se razmnožavati.
Ona se ne prodaju već se dele. A s obzirom na to da se stalno umnožavaju, svi imamo problem sa viškom zrnaca i rado ih poklanjamo okolo. Ako u vašoj blizini nema nikog ko ima zrnca kod sebe, na Fejsbuku postoje grupe u kojima se dogovara preuzimanje. Jedna od njih je Kefir na dar. Učlanite se i dogovorite razmenu, tamo ima ljudi iz mnogih gradova širom Srbije.
Kada dobijete zrnca, stavite ih u manju teglu i nalijte svežim mlekom. Može da bude kravlje, kozije, ovčije. U roku od 24 sata ćete dobiti kefir.
Međutim, ne preporučuje se da prva dva ili tri dobijena kefira i pijete. Neće vam ništa biti, probala ja svoj, ali neće biti lepog ukusa. Biće suviše kiseo i jako će se osećati na alkohol. Neko te prve ture baci, neko upotrebi kao masku za kosu ili lice. Sigurno možete da nađete recepte na internetu.
I kako pravite novi kefir, tako će vam trebati sve veća količina mleka. Ja sam već drugi put morala da uzmem duplo veću teglu.
Količina zrnaca koju ćete koristiti za pravljenej tegle kefira zavisi od ukusa. Neko stavlja punu supenu kašiku zrnaca, dok ja u veliku teglu stavim pola supene kašike ili dve kašičice. Volim kada je kefir blaži.
On će se brže ili sporije praviti u zavisnosti od toplote u vašem stanu / kući. Što je toplije, to se brže pravi. I naravno, brže ide, što je veća količina zrnaca u tegli.
Svako ima neki svoj ritam, ja kefir pravim uveče. Procedim ga kroz plastičnu cediljku, uz pomoć plastične kašike (ne koristi se metalni pribor). Malo properem zrnca i stavim ih u čistu teglu, zalijem mlekom, pokrijem gazom i ostavim na pultu sledeća 24 sata.
Ukoliko u tegli počne da se odvaja voda, odnosno surutka, nemojte da brinete, to samo znači da je uveliko gotov. Promućkajte teglu i procedite ga. Ukoliko je kefir gotov, a niste u mogućnosti da ga odmah cedite, samo stavite teglu (ili tegle) u frižider, to će usporiti dalji proces.
Kefir koji sam dobila, stavim u rižider. Obično ga držim u tegli, zatvorenog, ali ako ćete odmah sutra ujutru koristiti, možete i u šolji. Inače, kažu da je kefir još bolji i kvalitetniji ako stoji u frižideru od 24 do 48 sati pre upotrebe.
Ako putujete, na kraće, stavite mleko u zrnca i odmah u frižider. Kažu da može da izdrži do sedam dana, meni nije stajao duže od tri. Ako nećete biti tu duže, zrnca možete da zanrznete. Kada ih budete odmrzli, trebaće im nekoliko dana da prorade u punoj pari.
Kefir možete da pijete, pripremate sa njim razna jela, slatkiše i peciva.
Draga Ana,
Vi ste genijalni!Fantasticni u svakom smislu!Hvala Vam mnogo na lepoti podataka koje nam dajete svakodnevno.
Tolika posvecenost necemu u sta verujete i zelja da to podelite sa drugima,edukujete ljude,na jedan prelep nacin je pretpostavljam i Vama dar,ali verujte da darujete uz sve ove savete i recepte i ogromnu kolicinu pozitivne energije.
Zelim Vam svako dobro u zivotu,da uvek budete zadovoljni , nasmejani,naravno zdravi,puni ljubavi !
Divno je sto takvi ljudi postoje i hvala Vam na svemu!
Hvala i vama na lepim rečima. Nadam se da ćemo se i dalje “čitati” i dopisivati 🙂
Divan Vam je sajt Ana! Sve pohvale.
Znima me da li kefir ima nekakav specifican miris i ukus i koliko je razlicit od jogurta? Posto ovaj kupovni ima neki cudan miris pa ga deca ne vole.
Svaki kefir ima specigičan miris i ukus. Kiseliji je nego jogurt. Obično prvo probanje bude problematično, posle toga se svi naviknu 🙂 Ja volim ukus kefira
Da li moze surutka u fazi restrikcije? kupovna… Obzirom da mi samo to preostaje od mlecnih proizvoda kada uradim presek uslova restrikcije i svog testa intolerancije 🙂
Ako je odgovor da, koliko često za doručak mogu da je kombinujem ?
Unapred, beskrajno hvaaalaaaa <3
Generalno može. Ali kao i svako mlečno ne više od 3 do 4 puta nedeljno
Odusevljena kefirom, odlicna zamena za jogurt, i mnogo zdravije 🙂
Naliva se svežim, nekuvanim mlekom? Mislim, može li kupovno, nekuvano mleko?
Može
Ana,koliko je bezbedno slanje poštom kefir zrnaca? Udjoh u onu grupu na fb-u pošto oko mene sve deca Imleka i bureka,hrono- nEsmo- školovali…ali mi to sve nešto sumnjivo…gde ih je najbolje nabaviti?
Daću ti ja 🙂
:* neverovatna si!
Ja jos uvek nisam nabavila zrnca 🙁
Sto neko gore napisa ,sve mi je to nesto preko facebooka nesigurno i komplikovano.
Jdino da se ovde , kod Ane, napravi neka primo-razmena 😉
Ko gaji kefirna zrnca, uvek ima viška. Bez brige, organizovaćemo nešto 😉
Ne sumnjam u vas 🙂
Ja obezbedjena! Ugovaramo primopredaju kefira…i TETKE !
😀
Dobro vece Ana,
da li ste culi i za vodeni kefir?
Da li se konzumiranje vodenog kefira uklapa u rezim ishrane?
Pozdrav
Zoran
Čula sam, ali ga nikad nisam ni videla. Mislim da može da se konzumira. Ali pošto ne znam kakav je sastav toga na kraju, nisam sigurna u koje vreme bi trebalo
Samo da se pohvalim da sam nasla zrnca 🙂
Nadam se da cu brzo uci u stos s pravljenjem.
Da li mleko moze da bude kuvano ili mora bas nekuvano?
Nekuvano mleko. Može i sa sobne temperature i iz frižidera.
Draga Ana,
sajt Vam je divan!
Za mene je postao takoreci Biblija!
Imam pitanje: Da li domaci kefir moze da se konzumira za dorucak u restrikciji (i u dozvoljenoj kolicini za mlecne proizvode)?
Ponekad pravim i kefir od kokosovog mleka, da li bi to bila dozvoljena namirnica?
Zelim Vam svako dobro i nadalje puno uspeha u svemu sto radite! Pozz
Nemam pojma kako izgleda kefir od kokosovog mleka, ali je kokosovo mleko zabranjeno u restrikciji. Kefir na početku ne bi trebalo koristiti, posle može.
Hvala na super brzom odgovoru.
da li domaci kefir mozemo da koristimo svako jutro(posle restrikcije)
Mlečne proizvode ne bi trebalo koristiti svako jutro ni posle restrikcije, jer umeju jako da goje. Trebalo bi biti umeren 🙂 .
Opet ja, ali stvarno imam nekoliko dilema u vezi sa domaćim kefirom. Imam ta zrnca i pravim kefir nekoliko godina (3-4), a pri tome koristim mlijeko iz tetrapaka (trajno, sterilizirano). Znam da ono nije pravi izbor, pa me zanima koje sveže mlijeko vi koristite? Ponekad ga i ja kupim na pijaci, ali opet prokuvam, nisam baš sigurna koliko je higijenski ispravno, tako da mi je to pitanje mlijeka za kefir ostalo otvoreno. I još, koristila sam papirne ubruse, folije i sl. za prekrivanje tegle ali sam prešla na originalni plastični poklopac, praktičnije mi je, ne uočavam neku razliku ali me zanima da li je to ok?
PS. Ja problem viška kefira rješavam zamrzavanjem viška zrnaca, tako da dobijam prilično malu količinu kefira, tek da održim zrnca aktivnima, a nakon nekoliko mjeseci zamrznem sva zrnca, pravim pauzu, i poslije ih opet aktiviram. Hvala, pozdrav.
I ja najčešće koristim pasterizovano mleko jer bilo koje drugo teško nalazim. Tako da ne brinete oko toga. Što se tiče poklapanja dok se pravi kefir, najbolja je gaza, da bi mogao da “diše”.
Da li postoiji mogucnost da dve kasike ili malo vise kefirnih zrnca preliti sa sa pola litra mleka i tako ostaviti 24 sata da se napravi kefir?
Mislim da je to malo mleka za dve kašike i da će biti dosta kiseo. I verovatno će se pre napraviti.
Poštovanje,
Dobio sam kefirna zrnca od drugara, i on mi je objasnio da treba da se mleko prokuva, rashladni na sobnu temperaturu i tako da se pravi. Mleko treba da sadrži najmanje 2,8% mlečne masti, i on stavlja mnogo više kefirna zrnaca. Možete li dati vaše mišljenje? Hvala!
Mleko ne treba da se kuva, uvek se koristi mlako ili hladno. i što više mlečne masti to bolje. To mleko od 2,8 je ok. Gustina i kiselost zavise od količine kefirnih zrnaca, ja ne volim kada je prekiseo. Vi nađite svoju ifdealnu meru.
Dobila sam na posao jutros kefir zrnca, molim Vas kako nemam mogucnost da ih stavim u frizider, a ona nisu nicim prekrivena, da li ce im se nesto desiti u vremenskom periodu od 9 h dok ne stignem kuci? Hvala i sve najbolje Vama!
tavite ih u neku čistu kesicu. Ako ima malo mleka oko njih, ništa im neće biti. Kefir se ioanko pravi na sobnoj temperaturi.
Kako se čuvaju kefirna zrnca kada mi nisu potrebna?
Možete da ih čuvate u zamrzivaču.
Ja sam danas dobila kefir pa me interesuje kako se koristi i cuva imam problem sa probavom pa me zanima koliko cesto Mogu koristiti kefir
Zavisi koliko dugo ste na hrono. On se ne preporučuje na samom početku, a kasnije ga koristite kao i sve ostalo mlečno. Do 3 puta nedeljno za doručak.
Cao Ana,
Danas sam dobila kefir, da li on pomaze kod koznih problema imam seboreicni dermatitis na licu vec dve godine. Cula sam dosta o kefiru i htela bih da probam, nego cula sam da se dosta slabi od njega, dali je to istina, jer sam ionako slaba. I kako da ga koristim.
Hvala unapred!
I ja sam čitala dosta lepih stvari o kefiru, ali ne mogu da vam odgovorim na pitanje. Najbolje da vidite sa dermatologom da li može da utiče, negativno ili pozitivno.
Kako bih mogla da dodjem do pouzdanih kefirnih zrnaca? 🙂
Imate na FB grupe u kojima ljudi razmenjuju kefirna zrnca
Da je problem ako je mleko masno, recimo 4,3 masne jedinice?
Bolje je kada je punomasno.
Zaradila sam kandidu u grlu i receno mi je da pijem kefir.pravim svako vece oko pola litre sa sabackim mlekom i pijem svako jutro tih pola litre.da li je to preterano ili da predjem na svaki drugi dan?
Postovana Ana,
Pronasla sam osobu koja je htela da mi da gljivice kefira ali dobila sam malu malu kasicicu za kafu ali nema isti izgled kao gljivice na slikama koje svi prikazuju nego sitna zrnca kao pesak , pa neznam sta je to
Ako mozete da mi pomognete gde da pronadjem prave gljivice bila bih vam zahvalna sigurno bi prijalo mojoj cerki koja je operisana vec dva puta od raka
Do kraja meseca sam u Beogradu a posle idem za inostrastvo jer tamo zivim
Unapred zahvalna Mirjana
Mogu da budnu i baš sirna ali će se brzo razviti.
Da li možete da mi objasnite zašto se kefir ne preporučuje na početku dijete? I da li to važi samo u restrikciji i posle kog perioda može da se konzumira?
Ne znam, znam samo da se ne preporučuje. Nikad nije objašnjeno.
Poštovana, nije mi sasvim jasno kako čuvati zrnca u tegli u frižideru do sljedeće upotrebe za recimo nekoliko dana.. u staklenoj tegli, da li ju skroz zatvorim, da nema nikakve mogućnosti protoka kisika, da li ne moze u tom slučaju Doci do fermentacije i eksplodirati tegla? znaci ne napravljeni kefir nego ako zelim pauzirati dan dva, tri..i da li zrnca tada budu u malo mlijeka? Tako sam barem procitala da jedino tako mogu preživjeti i ostati zdrava?
Stavite ih u mleko i pokrijte gazom otvor.