Domaći burek od različitog brašna

02/07/2016

image(7) s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Za ovaj burek vam je potrebno:

  • 130 grama integralnog speltinog brašna,
  • 70 grama mekog speltinog brašna,
  • 130 grama ječmenog brašna,
  • 70 grama integralnog pirinčanog brašna,
  • 100 grama integralnog pšeničnog brašna,
  • 1 kašičica morske soli,
  • ¼ naceđenog limuna,
  • 1–1,5 decilitara maslinovog ulja od komina,
  • 250 mililitara mlake vode,
  • 350 grama sira.

Umesite jufku. Fino oblikujte 5 jufkica. Razvucite ih uz malo brašna. Ovo je malo teži posao sa integralnim testom. Ali, budite uporni. I okrećite čas na jednu, čas na drugu stranu, kako vam se kore ne bi zalepile o radnu površinu. Uopšte nije neophodno da vam kore budu savršeno okrugle, to ne utiče na finalni proizvod.

image s

Zatim uzmite malo maslinovog ulja na dlan i utrljajte u svaku koru. Budite štedljivi sa uljem. Svi znamo da burek ne može da omane, ako se dobro zamasti, ali ovde poenta nije ta. Poenta je da dobijemo što ukusniji finalni proizvod, koji pritom nije mastan. I verujte mi da se deci tako više sviđa. Bar je moj stariji sin bio oduševljen i pitao se kako je moguće da burek ne bude mastan?

Prvi put je pojeo burek. Kore položite jednu pored druge dok sve ne umesite. Ako vam puknu ’u transportu’, slobodno ih fino zalepite rukom i kao da se ništa nije desilo.

image(1) s

Za ovu priliku vam je najpogodnija ona aluminijumska tepsijica koja se koristi za burek. Iako ja u njoj nikad ne pečem hleb, jer se plašim da će mi se zalepiti, burek mi se nikad ne zalepi.

Zamastite ga sa malo maslinovog ulja i stavite prvu koru, a uz to usitnite i pripremite sir. Ja sam koristila zreo pirotski sir, ali vi možete i mladi, ako ste u restrikciji.

image(2) s

Zatim stavite sir na koru (1/4 ukupne količine).

image(3) s

Zatim položite sledeću koru, ne zatvorivši prvu po obodima, i tako do kraja. Kada ste stavili poslednju koru, uvijte krajeve svih kora i tako zatvorite ceo burek.

image(4) s
A sada ide najteži deo. Izrucite burek na neku površinu na podmetač, okrenuvši ga pritom.

image(5) s

Vratite ga u tepsiju, pospite seme susama po površini bureka i izlijte ostatak ulja.

image(6) s

Pecite 45 minuta na 200°C.

image(9) s

Preporučujem da ga jedete vrućeg.

image(10) s

PS. Integralno pšenično i pirinčano brašno se ne koriste u restrikciji i zamenite ih nekim drugim brašnom.



Ostavite komentar