Domaće lepinje, humus i kuvana jaja. Odlično i za poneti

31/08/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Humus jedem obično onda kada hoću da odmorim od životinjskih proteina i masti. Pa uz njega jedem samo hleb ili neko pecivo. Maslinovo ulje u njima, i tahini pasta, mi odbično budu sasvim dovoljan izvor masnoća. Drži me dugo, nemam pad energije ili napad gladi.

Ovog puta sam ipak spojila sve. I jela sam humus uz domaće lepinje i kuvana jaja. Ovaj doručak je jako zgodan ako neko mora da ga nosi na posao. Humus spakujete u teglicu, a kuvana jaja i lepinje u kesu. Ne zauzimaju mnogo mesta i sve može da se jede ghladno.

Ako imate kutiju sa pregradom, onda je još zgodnije za poneti.

Humus sam napravila od kuvanih leblebija, malo limunoivog soka, kašičice tahinija, jednog čena belog luka i maslinovog ulja.

Kako se pravi humus

Sve sam stavila u činiju i blenirala štapnim mikserom dok nisam dobila odgovaraćuju gustinu paste.

humus s

Za lepinje vam je potrebno:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 100 grama heljdinog brašna
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika psilijuma (umesto njega možete da stavite jaje)
  • 200 militara vode

Umešala sam brašno, so, prašak za pecivo i psilijum. On lepo poveže ova dva brašna sa kojima, zajedno, nije lako raditi. Ako nemate psilijum, možete da stavite jedno umućeno jaje, ali tada smanjite količinu vode. Stavite prvo 100 militara pa vidite da li treba da dodate još.

Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor

Kada sam umešala suve sastojke, dodala sam ulje i vodu. Umutila sam kašikom i ostavila da ostoji nekih pet do šest minuta. Onda sam vlažnim rukama vadila smesu, oblikovala loptoce i stavljala ih u pleh u kojem je već bio pek papir.

Lepinje 2 s

Ubacila sam pleh u zagrejanu rernu i pekla dvadesetak minuta na 220 stepeni.

Za to vreme sam skuvala dva jaja.

Jaja s

Da vam se ljuska ne bi lepila dok ih ljuštite, kada jaja budu gotova, preko njih pustite mlaz hladne vode. I ostavite ih tako malo, da se lepo ohlade. Tako se ljuska obično skida bez problema.

Lepinje su bile kompaktne i mogle su lepo da se seku.

Lepinje 3 s

Meni je, uz sve ovo ostalo, 1,5 bila i više nego dovoljna za doručak. Ovu poslednju polovinu sam više na silu pojela, jer mi je sve bilo slatko.

Prijatno!



7 komentara

  1. U pekari “Hleb i kifle” se pojavio hrono sendvic sa humusom. Nisam ga jos probala, ali planiram. Jedva cekam da cujem i Vase misljenje. Svi su dosad bili fantasticni. 🙂

Ostavite komentar