Domaće kore za pitu

10/01/2016

Ovo je dokaz kako se mi preko hrane i društvenih mreža družimo. Ovaj recept Majda šalje iz Norveške.

Kuva i piše:
Majda Krpo Kurtović

Nemam nekog određenog recepta, ali pokušat ću napisati kako ja radim. Zakuhati (zamesiti) jufke za pitu od dozvoljenog brasna (koristila sam speltino i ječmeno.

Da se dobiju 4 ovakva komada treba otprilike 250 grama speltinog i 50 grama ječmenog, malo soli , 3 – 4 kašike ulja. Zakuhati sa toplom vodom. Dobro izraditi tijesto, da ne bude nit pretvrdo, a ni premekano. Ovdje sam radila male jufke, tako da od svake dobijem ovakva dva komada.

Svaku jufku malo razvaljati (veličine kao ona tacna od šoljice za kafu), pouljiti, prekriti plastičnom folijom i ostaviti barem pola sata. Razvijanje se može raditi na maloj površini, pošto nisu velike jufke. Ja to radim na radnoj ploči u kuhnji. Stavim jedan mali stolnjak (90×90), stavim jufku i rukama je razvlačim, prepolovim preko sredine i filujem.

Majda kore kolaz 1

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Domace kore za pitu 1 s

Prethodno istopim maslac i svaki dio malo poprskam.

Domace kore za pitu 2 ss

Fil izabrati po zelji. Ovdje je mljeveno meso, sitno isjeckani crveni luk, so i biber. Ređati fil duzinom jufke, urolati i smotati u “frk”. Preliti sa malo maslaca ili ulja i peći.

Domace kore za pitu 3 s

Prvo na temperaturi od 250 stepen i čim malo porumeni smanjiti na 200 stepeni. Peći još oko 30-35 minuta. Pred kraj pečenja preliti sa malo prokuhane vode i maslaca.Vratiti u rernu i peći jos 5-10 minuta (Vrijeme pečenja regulisati prema svojoj rerni).

Domace kore za pitu 4 s



14 komentara

  1. Da,presjeci na dvije polovine.Tako da se od jedne male jufke dobiju dva komada. 🙂

  2. Ja sam pravila kore po starom bakinom receptu naravno ne sa pšeničnim brasnom. Prvi put sam koristila meko speltino i super su ispale a posle sam probala pola meko pola integralno speltino i jako lepo su se razvukle, bez mekog ne bi mogle.

  3. Eto, baciću brašno i sve ostalo jer niste naglasili da mora da bude meko speltino brašno. Smesa mi izgleda kao palenta. :/

Ostavite komentar