Ono kad zaboravite da na vreme napravite hleb pa se prebacite na parolu – snađi se
Ovo je dokaz kako se mi preko hrane i društvenih mreža družimo. Ovaj recept Majda šalje iz Norveške.
Kuva i piše:
Majda Krpo Kurtović
Nemam nekog određenog recepta, ali pokušat ću napisati kako ja radim. Zakuhati (zamesiti) jufke za pitu od dozvoljenog brasna (koristila sam speltino i ječmeno.
Da se dobiju 4 ovakva komada treba otprilike 250 grama speltinog i 50 grama ječmenog, malo soli , 3 – 4 kašike ulja. Zakuhati sa toplom vodom. Dobro izraditi tijesto, da ne bude nit pretvrdo, a ni premekano. Ovdje sam radila male jufke, tako da od svake dobijem ovakva dva komada.
Svaku jufku malo razvaljati (veličine kao ona tacna od šoljice za kafu), pouljiti, prekriti plastičnom folijom i ostaviti barem pola sata. Razvijanje se može raditi na maloj površini, pošto nisu velike jufke. Ja to radim na radnoj ploči u kuhnji. Stavim jedan mali stolnjak (90×90), stavim jufku i rukama je razvlačim, prepolovim preko sredine i filujem.
Prethodno istopim maslac i svaki dio malo poprskam.
Fil izabrati po zelji. Ovdje je mljeveno meso, sitno isjeckani crveni luk, so i biber. Ređati fil duzinom jufke, urolati i smotati u “frk”. Preliti sa malo maslaca ili ulja i peći.
Prvo na temperaturi od 250 stepen i čim malo porumeni smanjiti na 200 stepeni. Peći još oko 30-35 minuta. Pred kraj pečenja preliti sa malo prokuhane vode i maslaca.Vratiti u rernu i peći jos 5-10 minuta (Vrijeme pečenja regulisati prema svojoj rerni).
Probacu sa ovsenim. pozdrav
Kako prepolovis preko sredine? Preseces na 1/2? Molim za pojasnjenje. Hvala unapred
Da,presjeci na dvije polovine.Tako da se od jedne male jufke dobiju dva komada. 🙂
Da li ste koristili integralno ili meko speltino brasno?
Koliko sam razumela ovde nije u pitanju integralno speltino brasno vec belo?
Javiće se Majda, ali ja mislim da je meko brašno.
Ovo ne izgleda da je speltino integralno od njega se ovako more ne mogu razviti.
Mnogi koriste i meko brašno za razvijanje kora. Ili mešavinu dva.
Hvala Ana na odgovoru. 🙂
Ja sam pravila kore po starom bakinom receptu naravno ne sa pšeničnim brasnom. Prvi put sam koristila meko speltino i super su ispale a posle sam probala pola meko pola integralno speltino i jako lepo su se razvukle, bez mekog ne bi mogle.
Da li se ovo moze konzumirati za dorucak u restriktivnom periodu?
Može.
Da li ovo moze sa rzano brasno?
Eto, baciću brašno i sve ostalo jer niste naglasili da mora da bude meko speltino brašno. Smesa mi izgleda kao palenta. :/
Dobar dan, mogu li se ove pite praviti uvece, pa ujutru da se peku?