preukusna pita sa mesom, kiselim mlekom i belim lukom
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Obožavam testeninu i dok nisam bila na hrono ishrani špagete sam jela 2 puta nedeljno. Naravno, uz bolonjeze sos. Otkako sam na hrono ishrani, izbacila sam ih iz upotrebe. Kupovne mi se ne sviđaju, imaju mi neki čudan ukus i uvek se pitam koliko zapravo tu ima integralnog brašna? Međutim, pre neko jutro sam se probudila i samo sam krenula da ih pravim. S obzirom na to da sam ih pravila samo od ražanog brašna, nisam mogla da računam na neku uvijenu formu ili nešto tipa taljatela. To ću pokušati neki drugi dan sa speltinim brašnom.
Za testeninu vam je potrebno:
- 600 grama ražanog brašna,
- 350 mililitara vode,
- 1 kašičica soli,
- 3-4 kašike maslinovog ulja.
Umesiti testo i oblikovati jufku.
Razvući što tanje između dva pek papira.
Iseći po obodima da se dobije pravougaoni ili kvadratni oblik.
Podeliti na dugačke traka debele maksimum 1 centimetar, a zatim linije seći tako da se dobiju kvadratići. Testenina se može koristiti odmah ili se može osušiti i čuvati nekoliko dana.
Za dve–tri porcije ražane testenine sa povrćem i suhomesnatim (u zavisnosti od toga koliko su ljudi ješni) potrebno vam je:
- 300 grama testenine,
- jedan baš veliki ili dva manja paradajza,
- jedna veća glavica crnog luka,
- 2–3 čena belog luka,
- 130–150 grama kačkavalja (ili mocarele u sopstvenom soku ako ste u restrikciji),
- 130–150 grama dimljenih pilećih grudi,
- malo svežeg peršuna,
- začini (morska so, mlevena paprika, biber, origano).
Za ukrašavanje:
- susam,
- maslinke
- peršun
Isecite luk na kockice, stavite ga da se prži na srednjoj vatri na malo maslinovog ulja, zatim dodajte beli luk, peršun i začine (biber, so, origano). Oljuštite paradajz i naseckajte ga na kockice, pa dodajte mlevenu papriku po želji. Sve je vrlo brzo gotovo. Smesa je kompaktna. Stavite u tanjir prvo testeninu, zatim kačavalj i dimljene pileće grudi isečene na kockice i na vrhu sos.
Ukrasite sa malo peršuna, nekoliko maslinki i pospite susamom. Voilà, kakva gozba za doručak!
Testenina se kuva. Zar ne?
Da
Ana, ja sam jutros doručkovala rezance od speltinog brašna sa dinstanim paradajizom i uz to jedan dukatos……..Pošto ja imam malo problema sa šećerom poslije dva sata od doručka izmjerila sam šečer bio je povisok……da li je moguče da spelta ima visok GI…..Inače bilo je perfektno…..
Spelta ima GI oko 54, 55, na granici je sa visokim. Ali ja mislim da Dukatos ima dodat šećer, proverite deklaraciju.
Postovana Ana,
Moj sos za testeninu bio je: dinstan luk na vodi, junece mleveno i domaci sok od paradajza.. Da li se sme mesati ovakav sos sa testeninom od razanog brasna u toku restrikcije?
Može ali za doručak. Ako hoćete za ručak, onda sa povrćem