Valjušci puni ukusa
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne sećam se kada sam poslednji put slađe pojela neku pogaču.
Potrebno vam je:
- 100 grama heljdinog brašna
- 60 grama ječmenog brašna
- 40 grama ovsenog brašna
- 1 jaje
- 1, 5 decilitar kisele vode
- 1/2 kašičice morske soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 puna kašičica praška za pecivo
Za salsu:
- 3 kašike komadića paradajza iz konzerve
- 1/2 manje glavice crvenog luka
- 2 kašike seckanih crnih maslina
- prstohvat origana
- 1 kašika maslinovog ulja
U jednoj činiji pomešate brašna, so i prašak za pecivo. U drugoj činiji umutite jaje i kiselu vodu. Zatim tu dodate suve sastojke i maslinovo ulje. Sve dobro prmešate. Mokrim rukama izvadite smesu, oblikujte je i spustite u pelh u koji ste stavili pek papir. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite između 10 i 15 minuta na 220 stepeni. Ili manje, moja rerna je dosta slaba. Ja sam preko pogače posula crni susam, vi stavite šta želite.
Salsu sam napravila tako što sam u činiji pomešala paradajz, masline, sitno seckani luk, ulje i origano.
Sekla sam pogaču na kriške, stavljala suvu pršutu i salsu preko. I bilo je zaista lepo i isvežavajuće. Za promenu.
Prijatno!