Domaća pašteta od skuše

24/03/2016

Pasteta od skuse 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Od svih namirnica na svetu, najviše mrzim da čuvam ribu. Ako mene pitate, to je nešto što se jede odmah. Eventualno sledeći dan i nikako preko toga. Uvek imam strah da će se pokvariti. Ovog puta je pretekla pečena skuša, pa sam ujutru odlučila da napravim paštetu od nje. One su najzgodnije za recikliranje ostataka hrane. I za ovaj namaz možete da iskoristite bilo koju ribu.

Mnogi ne vole da jedu skušu, jer im je suva i ima specifičan ukus. Ali nemojte zaboraviti da je ova riba, odmah posle haringe i tune, najbolji izvor omega 3 masnih kiselina. Masne kiseline su neophodne našem organizmu, ali mi sami ne možemo da ih proizvedemo, već moramo da ih unosimo. Postoji više masnih kiselina, ali da bi bile blagotvorne za naše telo, moraju da budu u savršenoj harmoniji. Odnosno, trebalo bi da se unose u istim količinama. A to je retko slučaj, jer unosimo previše omega 6, a premalo omega 3. I zato, navalite na skušu. Ako je ne volite samu za sebe, probajte je u pašteti. Sa svim ovim dodacima, mora da vam se dopadne.

Dobro je da imate svež zeleniš, on uvek da dodatno dobar ukus bilo koje paštete. Samo treba malo duže da sve blendirate da se masa poveže. Ja sam ovog puta koristila svežu mirođiju i sremuš. Količine treba prilagoditi, sve zavisi koliko vam je ribe ostalo. Ova preostala skuša je imala 350 grama.

Pasteta od skuse 5 s

Potrebno vam je:

 • 1 pečena skuša
 • 1/2 crvenog luka
 • 1/3 veze mirođije
 • 1/3 veze sremuša
 • sok od 1 limuna
 • 4 – 5 maslina
 • 3 čeri paradajza
 • kašičica kapara
 • Soli i bibera po ukusu
 • 3 kašike maslinovog ulja
 • Malo obične vode

Skušu očistite od kože i meso isitnite rukama. Vodite računa da ne ostane neka koščica, neće vam se dopasti ako na nju naletite u pašteti. Parčiće ribe stavite u blender. Luk očistite i iseckajte na krupno pa i njega ubacite. Dodajte masline, kapare, mirođiju i vlašac.

Pasteta od skuse 4 s

Iscedite limun pa dodajte sok i maslinovo ulje. Ja sam na kraju ubacila i 3 čeri paradajza. A onda sve dobro usitnite. Ako masa nije dovoljno homogena, dodajte malo obične vode, pa sve još izblendirajte. Kada budete zadovoljni teksturom, probajte paštetu. Ako vam fali nešto od začina, dodajte pa zavrtite smesu još jednom.

Prebacite paštetu u činiju i navalite. Možete da je mažete na domaći hleb. Ja sam pazarila hrono pločice u “Hleb i kifle”. One su mi među 3 najbolja njihova proizvoda. Jesu malo suvlje, ali mi se baš zato dopadaju. Odlične su za ovakve namaze.

Pasteta od skuse 2 s

Prijatno!

 2 komentara

 1. Ana ,dobar dan
  Pravila sam pastetod skuse u po Vasem receptu strogo drzeci se recepta.Medjutim,sok od celog limuna,napravio mi je “havariju”…mnogo je kiselo.Imate li savet kako da neutralisem tu kiselost.Ocigledno to je nastalo samim tim sto su masline kisele,kapar kiseo a limun pun soka.
  Molim za pomoc,hvala!!!!!

Ostavite komentar