Dobar hrono hleb

03/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Da ja vama nešto kažem, nema ništa bolje od dobrog domaćeg hrono hleba. I nikad neću razumeti onu tugu za belim, uglavnom  gnjecavim hlebom koji vam se lepi za zube. Možete da pojedete i kilo i da opet nemate taj osećaj zadovoljstvo. Skidam kapu onima koje prave svoj, domaći beli hleb. Ali meni opet nije to to.

Ima momenata kada sam u nekom restoranu i želim da probam hleb koji je na stolu ili da pojedem, recimo tartar biftek koji ne ide bez putera i hleba. I nije  mi žao. Ali pun ukus dobroh hrono hleba ništa ne može da zameni.

Ovaj sam zamesila u subotu uveče i ispekla pred nedeljni Pidžama party:

Receptura jednostavna, postupak izrade mačiji kašalj čak i za dete.

Potrebno vam je:

  • 150 gr speltinog brašna
  • 100 gr ražanog brašna
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 2 manje kašike čia semenki
  • 250 ml vode

Ujutru:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1 kesica praška za pecivo

Uveče umešajte suve sastojke i nalijte vodom. Lepo promešajte, poklopite činiju i ostavite da stoji. Za vikend je bilo jako toplo pa se opet nije pokvarila smesa jer je uveče bilo prijatno. Ili mi je bila upaljena klima “na tiho”, ne sećam se. Sada već idu bolji dani, hlebovi mogu i jako dugo da se fermentišu.

Ujutru sam dodala ulje da mao razredim smesu, so i prašak. I sve dooooobro umešala. Videtećete da će smesa biti jako kompaktna zbog čija semenki koje odlično povezuju brašna, zato ih i koristim. Plus odlične za probavu.

Ostavila sam smesu na toplom još pola sata pa je samo izlila na pek papir u plehu. Nisam htela da stavljam u kalup da bi hleb bio gotov pre početkla lajva. Ovako ide brže. Smesa se dosta razlila ali je opet lepo narasla tako da ćete imati jednu finu tanku pogači lepu za sečenje. U zagrejanu rerenu na 220 stepeni, oko pola sata.

I evo, treći dan ga jedem, ODLIČAN!

Pročitajte još:

Mafini od celog zrna heljde (bez glutena)

Prvi dan je pao uz paštetu koju ću tek da objavim i koja je bila mala bombica. A jutros malo pikantno: puter, Kosmajska kulen, mrvica ljute papričice i par domaćih maslina. Bogovski!

I potrajaće još koji dan, mislim da nedelju dana može da stoji bez greške. Samo ću da smislim neki nov namaz.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



2 komentara

    1. Jedino ako je vaše brašno neko mnogo drugačije koje upija jako puno vode. Što je sitnije mleveno manje upija, smesa bude ređa.

Ostavite komentar