Đuveč sa gratiniranim bakalarom

17/10/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pre neki dan, moji dileri bakalara mi utrapiše dve povelike komadine već odsoljenog bakalara, uz napomenu da ga ipak još malo držim u vodi.

A nije da nije muka odsoliti ga. Minimum 3 dana se mora držati u vodi, pa vodu menjati jedno 4 puta u toku dana, i tek onda može da se radi sa njim.

Ali, kad se zaborave te slane muke, dobijete nešto mnogo dobro i ukusno. Nije da običan oslić ne može da zameni bakalar, ali nije to, to!

Ja obično od njega pravim paštetu, koja je i više nego dobra za hrono doručak, ali obzirom da sam imala poveće količine, bilo je i za nešto drugo.

To nešto drugo je smuti pa prospi varijanta za ručak dok čistiš frižider. I odličan je recept i za one koji poste, ili ako vam dođe da odmorite od mesa za ručak.

Ribu bi trebalo jesti jer sadrži nezasićene masne kiseline i bogata je mineralnim solima. I ne treba bežati od masne riba, iako bakalar to nije, jer su masne ribe dobre za vaše zdravlje

I da se razumemo odmah, ne mora bakalar, može oslić, ili bilo koja druga riba, rečna ili morska. Bitno je da imate lepe komade ribe.

Dakle, bakalar izvadite iz vode gde se odsoljavao, osušite ga dobro i isečete na komade veličine 2 x 2 cm otprilike.

Onda ga ubacite u činiju, stavite začine (ako se koristi odsoljeni bakalar nikako so, za sve ostale ribe može malo), i stavite malo maslinovog ulja, tek da se oblože komadi ribe.

Ribu valjajte u mleveni badem (slobodno neka ostanu pokoji krupniji komadići) i stavljajte u blago podmazan pleh. Još bolje je valjati ribu i krupno mlevene pistaće, ali ih baš nisam imala. Ako nećete ni badem, može susam.

Zatim pripremite povrće. Kod mene u frižideru je zaostalo: parče crvene i žute paprike, manja tikvica, komad patlidžana, beli deo od mladog luka (može i praziluk). Isecite povrće na komade malo manje nego što je riba, posolite ali baš malo jer treba da kontrastiraju slanoj ribi, zauljite maslinovim uljem i stavite začine. Ja sam koristila mešavinu za musaku, od moje usvojene babe sa Lefkade.

Odlučite sami da li ćete da pečete ribu i povrće sve u istom plehu. U svakom slučaju, sve ide na 180 stepeni u rernu, nekih pola sata.

Pred serviranje možete da nakapate malo maslinovog ulja na ribu, a i ne mora.

Ja sad odoh da uživam u ručku, a i da pazim da mi ostatak bakalara za paštetu ne zagori. Ako vas zanima recept za istu, evo ga OVDE.

Prijatno!

Pogledajte još recepata sa ribom (za doručak, ručak i večeru):

List sa povrćem

Pečeni kotleti šarana sa komoračem i nanom

Kako da neutrališete jak miris skuše

Fantastičan spoj: Oslić s leblebijama

Pašteta od tune sa ruzmarinom

Ćufte od tune i rikota sira

Bakalar sa tikvicama

3 u 1: Ovu paštetu možete da jedete za sva tri obroka

Da li ste nekad probali pisaladijer – LA PISSALADIÈRE

Pašteta od bakalara (BACCALÀ MANTECATO)

Riblja pašteta sa susamom

Rolnice sa ribom

Kalifornijska pastrmka sa brokolijem i bosiljkom

Boranija sa tunjevinom

’4 minutes’ – Losos u sosu od pomorandže

Pijani som sa komoračem

 



Ostavite komentar