Dinar gore, dinar dole: Pripremite se za poskupljenja

02/08/2015

Spisak

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada pogledam cene namirnica u našim prodavnicama, a posebno na pijacama, jasno mi je zašto se ljudi hrane nezdravo, zašto žive na krompiru, lisnatom testu i margarinu. JER, OVO NIJE NORMALNO. A poskupljenja nam tek stižu.

Struja je skočila za 12 odsto, a za njom će i skoro sve ostalo. Jedino ne mogu da se dogovore koliko. Čitam u novinama da Ministarstvo trgovine procenjuje skok cena za 1,5 odsto, dok Udruženje potrošača tvrdi barem 6 do 7 odsto. Poznajući naše trgovce, ovog puta bih se kladila na Udrženje. A šta će se vinuti u nebesa? Pa meso, voće, povrće, mlečni proizvodi. Jedino što me raduje jeste činjenica da će sa njima skočiti i cena slatkiša i zejtina. Pa možda ljudi počnu da štede baš na ta dva.

Ali što više razmišljam o tome, u meni se polako budi hrčak, sa potrebom da što više skupi i uskladišti. Pa nisu naše bake za džabe bile štedljive i organizovane – nikad se nije znalo kada će teška vremena da udare. Redovno su se kupovale stvari na rasprodajama, zamrzivač je uvek bio pun, špajz takođe, zimnica spremljena – da deca nikad ne budu gladna.

Iako ne želim da podlegnem sindromu hrčak, moraći pametnije da se organizujem. Ako ništa drugo, zato što neću da dozvolim da prave budalu od mene. U skladu sa tim, mali podsetink:

1. Ne paliti rernu i šporet svaki dan.

Taman ću imati vremena z druge stvari. Hleb može da traje nekoliko dana, ne moram svaki dan mafine i lepinje. Ručak takođe.

2. Zamrznuti određeno povrće.

Prošle godine sam mislila da tikvice neće preživeti zamrzivač jer su pune vode, ali ću ove godine to isprobati. Na led će, takođe, otići i paprike.

3. Obožavam kupus, pa što ga ne bih češće spremala.

Nikad nije skup, a uz njega ne mora mnogo mesa. Čisto da nešto protrči i zadovolji osnovnu potrebu za proteinima. Za njim odmah ide kelj, koji sam kao mala mrzela, a sada ga ponekad sanjam. Posebno onaj sa pilećim belim meso. Ono kad se vratiš kući mrtav umran i samo želiš nešto “na kašiku”.

4. Kupovaću puter na pijaci.

Iako je pijaca drastično skuplja od prodavnica kada su u pitanju meso i povrće, neke stvari mogu da se nađu znatno jeftinije. A i kvalitetnije. Kao što je slučaj sa puterom. Čovek treba samo malo da se navikne na miris domaćeg putera koji nije isti kao i kod onog indsutrijskog. Meni generalno ne smeta, ali ima onih kojima to ume da bude problem.

5. Praviću svoj sir.

Da se ne lažemo, s obzirom na moje radno vreme i ostale obaveze, male su šanse da ću praviti onaj pravi beli sir. Ali kefir sir mogu. Kada imate kefirna zrnca, uvek imate kefira u višku pa zašto ne tako radili.

6. Kupovati planski.

Dok nas je baka čuvala i komandovala u kuhinji, manje – više se kupovalo planski. Ono što treba i kad treba. Ne više od toga. Kasnije je taj koncept uništila moja mama koja ( kao ni njena deca) uglavnom ne zna za granice. Jednom je tako izašla sa tatom da kupe brijač za njega i sijalice za stan, a vratila se kući sa drečavo roze tepihom za mene i sestru. Otići u prodavnicu bez plana i cilja je isto kao otići u kupovinu gladan. Trpaš šta treba i šta ne treba, a kasnije bacaš. Ili jedeš onda kada ne bi trebalo.

7. Ne dozvoliti da nam oderu kožu s leđa.

To što oni ne znaju da se domaćinski ponašaju u svojoj kući (čitaj državi), ne znači da i ja tako treba da se ponašam u svojoj kući.



10 komentara

    1. Čini mi se da smo toliko oguglali na sve da samo sležemo ramenima. A uskoro će cene ovde biti veće nego u Londonu, na primer.

  1. Tikvice se blansiraju vrlo kratko , ocede i zamrznu. Ja sam probala i odlicne su. A paprika pecna i oljustena ili ne, takodje. Zamrzavala sam i svezu papriku,isecenu na snite ili komadice.Paradjz moze ceo u zamrzivac i pre koriscenja staviti pod mlaz tople vode, onda se lako oljusti.
    A privatne mlekare imaju maslac u pakovanjima od 400,450 gr,mislim da je oko 200 din.

    Kad je zamrzivac u pitanju, u Nisu na buvljoj pijaci mozete da nadjete polovni,odlican, sa tri fioke za 50 eura.

    1. Slavice, mnogo hvala na informacijama i savetima. Meni je Niš daleko, ali ću probati ovo sa tikvicama i seckanom paprikom. Takođe, paradajz nikad nisam zamrzavala, mogla bih da probam.

  2. Ja sam ove godine prvi put stavila tikvice u zamrzivač. Paprike kupim, iseckam i ostavim za dodavanje u jelo (obožavam paprika u jelu!). Pečene ostavljam obavezno, kao I babure za punjenje. Paradajz samo operem i zaledim, pa zimi dodajem u jelo. Ne stavljam puno, već od svega po malo (nemam veliki zamrzivač), ali je baš lepo kad zimi imaš u kući nešto od smrznutog voća i povrća. Mislim da je zamrznuto voće bezobrazno skupo zimi (zato sam ostavila svega po malo – višnje, maline, jagode). treba se pripremiti za zimske užine! 🙂

  3. Samo da pojasnim kad su tikvice u pitanju,oljuste se (ja nisam jer su gajene u mojoj basti), iseku na kolutove ili se preseku na pola izvade se semenke i tako se blansiraju.Ovako zamrznute su odmah spremne za punjenje ili kao kolutovi za musaku ili grilovanje.
    U malim mestima se jos uvek sprema zimnica,a jos kad imate nesto od svog voca ili povrca,sto nije tretirano pesticidima, to je duplo zadovoljstvo. Probacu ove godine da napravim dzem od sljiva sa stevijom.

    1. Moram da priznam da sam lenja za zimnicu, to uvek ostavim mami :). Ali hoću da probam da napravim džem od šljiva sa čokoladom od 70% kakaoa.

Ostavite komentar