Ulepšajte sebi jutro sa ovako veselim mafinima
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada neko ko je na hrono ishrani kaže da je na detox danima ne misli na travčice, dijetu sa sokovima, znanim i neznanim semenkama sa drugog kraja sveta, na čajeve, koji su zapravo obični čajevi, samo imaju oznaku detox…..
Ne, mi pre svega mislim na restrikciju, barem onu koju smo poznavali kada smo krenuli sa hrono ishranom, pre tri, četiri ili više godina.
A to znači:
- Manje šećera
- Manje skroba generalno
- Jednostavna hrana
- Što više domaće
- Redovni obroci
- Puno vode
U mom slučaju konkretno to znači da menjam namirnice koje uobičajeno koristim. Kako nisam u restrikciji već godinama, ujutru uglavnom jedem mastan sir i jaja, jer mi najviše prijaju i daju mi najviše energije. Retko kad jedem kiselo mleko, mlade sireve i slično. I sada to menjam. Organizmu uvek prija promena.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
I zato ovih dana u fejsbuk grupi “Hrono recepti” traje izazov #detoxdani. Pridružite nam se ako želite. Većina koja učestvuje u izazovu je baš u restrikciji.
Ja nisam u klasičnoj restrikciji, ali se držim nekih bitnih principa i načina na koji sam jela kada sam počela sa hrono ishranom jer mi je neverovatno prijalo.
Malo više tome šta kupujem i jedem onda kada se relaksiram ću pričati ove nedelje (27. maja) za vreme Pidžama partija, pa nemojte da ga propustite. Biće u 10 ujutru na fejsbuk strani Hrono kuhinja, kao i svake nedelje.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
A evo naznake. Ovog jutra sam tešku kategoriju zamenila laganom i prijalo mi je.
Potrebno vam je:
- Kozje kiselo mleko
- Manja kašika golice (semenki bundeve)
- Manja kašika suncokreta
- Kašičica tahinija (susam paste)
- Prstohvat krupne morske soli
- Kašika domaćeg maslinovog ulja
- Polovina manje šargarepe
- Nekoliko parčića domaćeg hrono hleba
Semenke sam blago tostirala (prepekla) tek da tamirišu, ne više od toga. Šargarepu sam očistila i isekla na trake.
U činiju sam stavila kozje kiselo mleko, dodala tahini, ulje, morsku so i semnke. Hleb je onaj od juče, ona mirišljava puter vekna. I nju sam, odnosno parčiće hleba, malo prepekla u tiganju za palačinke. I tako hrskave umakala u kozje mleko, zajedno sa trakama sveže šargarepe.