Detoks: Dan prvi

09/01/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

“Uvek sam bila slaba na dve stvari: na hranu i muškarce. Tim redom”, svojevremeno je izjavila Doli Parton. I moram vam reći da mislimo isto.

U hrani, kao i u muškarcima, treba uživati ali i treba znati kada je dosta. Posebno kada znaš da su loši za tebe. Rekla sam to juče i lupila šakom o sto. Odnosno o pod teretane. Ulazili smo jedan po jedan sa istom rečenicom: “Dajte mi nešto da se dobro oznojim”. Šta je, ždrali ste i opijali se? I svi smo redom odgovarali “Uh”. Mada nam ni treneri nisu bili mnogo bolji. I oni su “uhtali”.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ja nisam toliko preterivala na same dan praznika, ali sam od rođendana, koji beše 24. novembra, odvrnula slavinu. Do kraja. Ni to što sam bila mrtva bolesna tri nedelje me nije sprečilo. Jesu ona prva četiri dana bolesti, kada nisam mogla ni kašiku u usta da stavim. A onda se dizna otvorila. Iju, vidi, baš sam smršala, sad mogu da se častim. Pa još jednom. Pa ova žurka, pa ono okupljanje, pa da se proba novo jelo u kafani, pa da se obiđe nova kafana. I opa. Znojim se juče i psujem. Neće da može.

Doktore, ja sam idiot!

I tako su počeli novi detoks dani. Za nas koji smo na hrono to ne znači da pijemo sokiće, lekiće i jedemo travke, već da se vratimo osnovama. Kvalitetna, što češće domaća hrana. Pravilo raspoređena. Doručak najjači i najmasniji, ručak dopuna, užina (ko nije u restrikciji) jednostavna i sastavljena od đake orašastog i malo voća, večera najtanja. Mnogo vode između, po neki biljni čaj, nula alkohola, bar za sada.

Juče sam uglavnom bila dobra, danas sam bila super. Jesam ustala kasnije nego planirano, izgleda da je moje telo odlučilo da nadoknadi neprospavane noći, ali sam se dobro sastavila do kraja dana.

Moja pravila:

1. Dve do tri velike šolje tople vode čim ustanem sa par kapi limuna

2. Doručak najkasnije u 8 ujutru

3. Prvih dana izbegavati namirnice koje sam najčešće jela u poslednje vreme, organizam voli promene

4. Bez 2 litra vode da ni slučajno ne završim dan

5. Nema ni rakije ni vina

6. Obroci što jednostavniji, sa što manje namirnica

7. Nema izbegavanja vežbanja. Ko ne ide u teretanu ili već negde, obavezno pokret. Jes` ladno i klizavo, ali bez toga će sve teže ići

 

Pa, u skladu s tim, moj prvi detoks dan (iako sam prekršila pravilo broj dva) je izgledao ovako:

Doručak

Prepečen integralni hleb i avokado sa malo crvenog i belog luka, soli, limunovog soka i par listova celera. I, naravno, bibera.

Ručak

Pileće belo dinstano s lukom i pire od tikvice, detaljan recept sutra na blogu. I ne zaboravite na pravilo – kuvanog povrća treba da bude jedna trećina u tanjiru, svežeg može više.

Večera

Samo kratko izgrilovana zelena paprika, trenutno mi sveža manje prija, i tunjevina sa čuvenim goranski začinom čiji ću recept konačno sutra objaviti.

I ceo dan mi je bio obojen u zeleno, potpuno nenamerno, tako se zalomilo.

Sutra izveštaj za drugi dan detoksa. I još po neki recept koji sam ostala dužna.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar