Kuva i piše: Ana Ćubela U hrono ishrani se ne jedu …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Delikatesni pronedeljak je došao i prošao. Glava puna utisaka, noge i ruke zaslužuju ozbiljnu rehabilitaciju. Ne znam koliko je ljudi tačno bilo, samo znam da je KC Grad bio pun.
Detaljan izveštaj ću napisati kada stignu slike, a do tada recept za mafine.
Ovako je juče izgledalo na početku:
Prestala sam da brojim kod 96, ali sam sigurna da je bilo više od 200 komada.
Ovaj recept već postoji na blogu, ali sa drugim brašnima i nije bio pogodan za restrikciju. Ovako jeste.
Delikatesni mafini sa sirom i ajvarom
- 2 jaja
- 1 čaša ražanog brašna
- 1 čaša ječmenog brašna
- 1/2 mekinja od spelte
- 1 ravna kašičica soli
- 2 pune kašike ajvara
- 2 pune kašike sira
- 1/3 čaše maslinovog ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 čaša kisele vode
* čaša je ona mala plastična od kiselog mleka, staje otprilike 2 decilitra
Umutite jaja penasto, dodate kiselu vodu, zatim brašna pomešana sa solju i praškom za pecivo, ulje i na kraju ajvar i sir. Sve dobro umešate špatulom i punite kalupe. Pre punjenja sam ih namazala svinjskom mašću jer se pokazala kao najbolji podmazivač, a i šteta je koristiti maslinovo ulje za to.
Pročitajte još:
Šta može da vam se desi kada kuvate za 200 ljudi – da zaboravite gaće!
Kako imaju dosta vlažnog materijala u sebi, ovim mafinima je potrebno malo više da se ispeku, negde oko pola sata. Uvek uradite “čačkalica test”. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu, a na površini se uhvatila fina korica, to je to, gotovi su.
Prijatno!
Sta bi moglo da se uptrebi umesto mekinja, posto ne zivim u Srbiji i nemam gde da kupim mekinje
Mekinje se na engleskom kažu bran. Potražite ih tako. Možete da povećate brašno, mada će onda birti suvlje malo, ali im neće mnogo faliti.
Totalno sam zbunjena u vezi ulja. Da li extra virgin maslinovo ulje sme da se zagreva u rerni.? Vecina misljenja je da ne, mogu kokosovo i susamovo eventualno. Sta vi mislite o tome.? U dosta hrono peciva ide ulje. Koje koristiti za pecenje u rerni
Sve dok se ne prži u bukvalnom smislu te reči je ok. Još nisam naišla ni na jedan respektabilan tekst koji kaže da maslinovo ulje nije za termičku obradu. Nije za previsoke temperature, ali može.
Ni jedno ulje nije dobro za termičku upotrebu jer nije termostabilno u meri u kojoj je svinjska mast, na.pr.. Termička obrada je kvarenje osobina ulja, bilo da se peče kao sastojak testa, ili se u njemu nešto prži. Maslinovo ulje i druga biološki vredna ulja je
idealno koristiti kao preliv, tada imamo koristi od njih. To je nauka već objasnila. Ne vidim potrebu da se u hleb dodaje ulje, samo se time nepotrebno povećava kalorijska vrednost.
Istini za volju, opšte prihvaćeno u većem delu sveta je da se hrana prži i dinsta na ulju. Svi naslućujem da to nije dobro i da pravimo veliku grešku, ali je navike nekada jako teško menjati.
Životinjske masnoće su idealne za termičku obradu, kao i kokosovo ulje, ali to ne znači da ni druga ulja ne mogu da se obrađuju, do određene temperature. Da, gube na kvalitetu, ali ulje kao što je maslinovo trpi određene temperature. Svinjsku mast u hleb retko dodajem jer pravi hleb sipkavim, ali ga dodajem u hleb često jer mi je tako ukusnije pecivo i lepša struktura. Svakako, hleb može da se pravi i bez masnoće.