Užina može da bude i zdrava i fantastična.
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Dragi Delabovci, možda ne možete onaj divni ajvar jesti ujutru. On je, znate, kao neki kremić koji na vrućem hlebu sa izmrvljenim sirom preko, ne može da zameni 16×90 gr topljenjih bezobraznih sireva koji ako nisu istopljeni zajedno sa aromom pečene paprike bolje da nisu ni topljeni jer to topljenje nema smisla bez kremasto-paprikasto-ljutkaste-nedelabovske jutarnje fantazije. I nije bilo lepo od mene što ga napravih u tolikoj količini i što ću čitave zime morati da ga jedem i slikam i stavljam sa sve tog vašeg sira i pečenice i na hlebu i oko hleba i…tako.
Ali vi kažete: baaaaš nas briga za tvoj ajvar MI VOLIMO ČOKOLAAAADU I DEDA SVAKI DAN VOLI NAS! Ja vam za tu čokoladu ne dam ni kašičicu ajvara, slatkiši me generalno ne zanimaju. Užinam voćkice i to zato što moram da imam dve užine,nekad je to i hleb sa sirom 😀 takva mi sudbina. I sad bi trebalo da vam dam recept za tu užinu sa sirom i …AJVAROM? Ali: EVO! ISKUPLJUJEM SE! ZA AJVAR!
Čupavci bez ajvara…ovaj…brašna i šećera!
Dragi Delabovci,kad sam ovaj kolač posvetila vama,mislila sam isključivo na šansu i privilegiju da oližete crnočokoladnu špatulu i šerpu u kojoj ste otapali krem, kad ga napravite za svoju zdravu decu ili drugu hrono nerestriktivnu struju koju eventualno posedujete u domaćinstvu. Takođe vam je zdušno pružena šansa da pokupite grumuljice kokosa i čokolade koje se stvaraju i odvajaju prilikom valjanja biskvita u čokoladu. E sad na vama je koliko ćete ROĐENOJ DECI podvaliti i zakinuti na filu te umesto špatule lizati…KUTLAČU?!?…However BISKVIT NO NOOOO! DEDA JAJCA PO PODNE NE VOLI! Bon appetit!
Uzmite 150 grama kokosa u prahu ili kokosovog brašna i pomešajte sa 12 grama praška za pecivo i prstohvatom soli. Umutite 6 jaja sa malo sredinice štapića vanile i 2 kašike agavinog sirupa (ili ekvivalentnom količinom zaslađivača koji koristite, ja protiv meda nemam ništa ali s obzirom da se ovo peče stavljam agavu jer med ne upotrebljavam na visokim temperaturama).
Mutiti dok ne postane penasto a onda u to dodati 300 gr omekšalog putera. Kad se sve sjedini postepeno dodavati smesu od brašna, praška za pecivo i soli. Zatim dodati 300gr grčkog jogurta i mutiti dok ne postane jednako i gusto.
Ja sam pekla u keramičkom pekaču 26×26. Podmazati i pobrašnjaviti dno i ivice pa izručiti smesu. Peći 10 minuta u rerni koju ste predhodno zagrejali na 150 stepeni a zatim pojačati temperaturu na 180 i peći još 20-ak minuta.
Dok se biskvit hladi napraviti krem za umakanje.
Na pari otopiti 100 grama crne čokolade, 100gr putera, dve kašike agavinog sirupa i 100 militara kokosovog mleka.
Ohlađeni biskvit iseći na kocke,umakati u krem od čokolade i valjati u kokosovo brašno.
MISLIM STVAAAAARNO! Ako sa ovim nisam kupila još par zeljanica,doručaka sa pindjurom,večera sa paradajzom i kačamak sa kajmakom za užinu onda ste …MNOGO BRE DELABOVCI !:D
Kako god…živi mi bili, zdravo smršali! Kisses!
Ovo je super! Hvala na receptu☺