Kuva i piše: Tijana Gaica Potrebno: 250 gr sira (Moja kravica sitan sir ili Ricotta) …
Kuva i piše:
Irina Ljubić
DEATH BY CHOCOLATE ili MUS OD ČOKOLADE
Njeno veličanstvo čokolada znamo da ima bezbroj ukusa, oblika, tekstura, mogućnosti, ali ovaj recept vas nikada neće izneveriti i uvek ćete ostaviti jak utisak, doslovno u svakoj prilici. Zato vas molim da birate najbolju čokoladu koju možete da priuštite.
Pa da počnemo:
- 200 grama kvalitetne gorke čokolade (70% kakaoa, ne više jer se ne dodaje zaslađivač)
- 1 slatka pavlaka
- 3 jaja
- 2 kašike vode
- 50 grama putera
(ako ipak neko želi, može dodati kašičicu nekog alkohola u otopljenu čokoladu ili možda malo čili papričice, a može i lavanda, ili rendani đumbir ili crni biber… eh. te mogućnosti)
Na pari otopite čokoladu sa vodom. Za to vreme odvojte žumanca i belanca. Kada njeno veličanstvo uklonite sa vatre, dodajte puter i lagano umutite. Kada se prohladi dodajte jedno po jedno žumance i ostavite sa strane. Umutite belanca sa mrvicom soli. Dodajte pola belanaca u šokoladnu smesu i jako lagano mutite varjačom ili kašikom dok se ne sjedini. Umutite slatku pavlaku i dodate budućem musu takoše vrlo lagano. Na kraju u smesu umutite ostatak belanaca. Kada je mus sjedinjen, prebacite u male posude, stavite u frižider i ostavite minimum 3 sata..O M G!
Prosto nisam verovala da ću napraviti slatkiš bez ijednog zaslađivača!
Nadam se da će se i vama dopasti.
Naravno uz mus od čokolade ide odlično čaša crnog vina i onda dekadenija zaista nije strana reč. Zato vam šaljem i muziku uz ovaj DIVINE slatkiš:
https://www.youtube.com/watch?v=rwOFCbkhKzc
Koja količina slatke pavlake? Hvala