Đavolja jaja

24/12/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Đavolja jaja (deviled eggs) su prvi put poslužena kao predjelo u Starom Rimu. I gotovo su bila nezaobilazna na početku svake gozbe. Kuvana pa punjena sa začinjenim i ljutim sosevima.

Prema sajtu history.com , Rimljani su čak imali izreku “ab ova usque ad mala” što znači od jaja do jabuka, odnosno od početka do kraja gozbe.

Pa sam i ja odlučila da začinim našu nedeljnu gozbu jednim ozbiljno začinjenim, ali ne i baš ljutim đavoljim jajima. Od kako je krenuo post imamo mnogo više posnih nego mrsnim jela pa sam odlučila da malo promenim gto.

Pogledajte šta sam sve spremila za vreme Star Wars Pidžama partija:

Đavolja jaja sam spremala na 18. minutu, otprilike, ukoliko želite da premotate video direktno na njih.

Koliko jaja ćete iskoristiti zavisi od broja osoba pa tako i povećajte mere ostalih sastojaka.

Potrebno vam je:

  • 6 jaja
  • 2 kašike ajvara
  • 100 gr Kosmajska pancete
  • 1 kašiku dijon senfa (koji je ljutkast sam po sebi)
  • Malo limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Malo morske soli, čilija i bibera

Količinu limunovog soka izaberite sami, neko voli kiselije neko ne. Jednostavno probajte pa dodajte još ako vam fali. Ja sam stavila otprilike jednu kašiku.

Spremila sam još:

Pita sa kinoom, prazilukom i pečurkama

 

Jaja skuvajte pa kada se ohlade očistite od ljuske, prepolovite i izvadite žumanca u činiju. Pancetu iseckajte na komadiće i propržite da postanu skroz hrskavi.

Zatim žumanca izgnječite višljuškom i dodajte sve ostale sastojke. Lepo promešajte i napunite belanca. Možete kašikom kao ja sad jer sam žurila ili špricem za kolače da budu baš lepo predjelo na stolu. Ili jutarnje jelo jer vam je uz njih potrebno samo malo hleba.

Punjenje zapravo zavisi od vas. Da bi bila đavolja moraju biti začinjena, ali možete da napravite svakakve varijante. I ukrasite čime želite, ja sam ovog puta peršunom.

Pogledajte:

Jaja sa tunjevinom i vlašcem

Tri vrste punjenih jaja

Crvena jaja sa slaninom



Ostavite komentar