Da osvežite jutro: Umetnički pesto od spanaća i rukole

11/12/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Na kraju teksta imate još pet ideja za različite pesto varijante

Znam da ni jedan tekst nije baš preporučljivo počinjati u prvom licu, ali verujte, nisam nikakav samoljub, ako mogu da upotrebim tu kovanicu, već nekako uvek polazim od sebe kada želim nekome da dočaram nešto ili shvatim da je potreban podstrek. Zato ovaj recept počinjem pričom o svojoj umetničkoj strani.

Kao tinejdžerka, čak možda i mlađahnija, bila sam luda za crtanjem. Posebno modnim kreacijama. Slobodno vreme kod kuće, na časovima, prekraćivala sam crtkanjem najšarenijih, čak i sa današnjeg stanovišta, trendi i smelih odevnih kombinacija. Svoju strast sam želela da nastavim školujući se za modnog kreatora, ali razum je preovladao. Školuj se ti MiMi za nešto od čega ćeš da živiš i zarađuješ a svoju strast ćeš uvek moći dodatno da plasiraš. Mislim da sam čak i u odabir buduće profesije, sem ljubavi prema pisanju i izgovorenoj reči, utkala i ovu moju „strasno-umetničku“ crtu. Život je učinio svoje, pa sam sve manje vremena imala za te male rituale bežanja od stvarnosti i evo danas mogu da vam kažem, nisam olovku uzela u ruke skoro 15 godina. Ali umetnička crta sa papira prenela se u kuhinju, pa je za mene mešenje, seckanje, pečenje…..često umetnički ritual spajanja ukusa, boja i kasnije gastro zadovoljenja.

Elem, kako ova priča ima veze za ovim zelenišem u činiji. Toliko recepata ima za pesto. Originalni i ovi naši modifikovani u hrono izvedbi. Od bosiljka sa bademima umesto pinjolama, preko sremuša, rukole, peršuna, mirođije, nane, a evo došao je red i na spanać. Umetnička crta mog karaktera ne dozvoljava original, uvek se treba poigrati i zabaviti (a mi to jesmo na godišnjici Pidžama partija 😀 )

Pogledajte prvi rođendan Pidžama žurke:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1058302067685386/

Umetnički pesto od spanaća i rukole pravi se od:

  • Spanaća
  • Rukole
  • Malsinovog ulja
  • Badema
  • Soli
  • Malo limunovog soka

Umetnici često stvaraju u zanosu, pa zaborave da mere. Ali ovde mere nisu navedene, zato što količine odredite prema broju ljudi koji jedu pesto ili prema ukusu koji želite da dominira. Mi smo koristili šaku, šaku ipo badema. Sameljite ih u blenderu. Dodajte dve šake spanaća, a po želji i malo rukole. Obavezno posolite, možete ako volite da dodate i malo mlevenog šarenog bibera, maslinovog ulja i opet zavrtite blender. Limunov sok je takođe opcion, mi smo ga preskočili, jer ga je bilo dosta u humusu koji smo pravile na rođendanskom Pidžama partiju, kojim smo obeležile godinu dana našeg virtuelnog nedeljnog druženja u vreme doručka. Procenite da li je potrebno dodati još maslinovog ulja da bi masa pesta bila odgovarajuće gustine.

Zaronite u pesto svoju krišku omiljenog hleba ili krekera koji krckaju, kao što smo mi umakali krekere od celog zrna heljde. Ovaj pesto možete da prelijete i preko žitarica koje ste skuvali, a može se naći i kao dodatak vašem ručku. Postoji toliko kombinacija.

Aktivirajte i vi svoju umetničku crtu i videćete koliko je čarobno to istraživanje i igranje.

Prijatno vam bilo umetnici.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”

Pogledajte još:

Sicilijanski pesto

Pesto od tikvica

Pesto od rukole i golice

Pesto od sremuša

Hrono pesto s bosiljkom

 

 Ostavite komentar