Malo drugačiji ukus peciva
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Osim izgleda nije me ništa drugo posebno nateralo da konačno napravim ćilbir jer ovo je generalno nešto što,osim sredom i petkom,jedem svaki dan. Znači bez jaja i mlečnog ne zamišljam doručak. Meso može i da izostane,iako sam neviđena “mesožderka” ali jaja, jogurt (grčki), sir, kozija surutka pa da razgovaramo.
Medjutim,nije baš sve tako žuto-belo. Ima nešto i u crvenom. Ma morate da probate.
Meni je važno da su jaja od koka iz slobodnog uzgoja ili od prepelica, a vama je važno i to ali i da čvrsti jogurt koji koristite nema dodati šećer. Osim toga ovo je komplikovano jelo i možete se častiti ponekad. A i sve ove industrijske mlečne proizvode je,na režimu ishrane na kojem ste vi,poželjno zaobilaziti.
DakleM,da vas počastim ako ste bili dobri sa:
- 200 grama čvrstog (grčkog) jogurta
- 1 čen belog luka
- pola kašičice soli (ovde oprezno jer se soli samo ovaj sos i ništa više pa treba da bude malo slaniji a,opet,da se ne pretera)
Beli luk se izgnječi(avan ili “gnječilica” kako se uopšte ta STVAR zove?),doda se jogurt i so,sve se dobro izmeša i ostavi sa strane.
Zagreje se voda sa kašikom sirćeta ili limunovog soka do pred ključanje,znači ne sme da vri. Napravi se vrtlog kašikom u sredini.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ubaci se jaje koje ste pre toga razbili u posudu,ne ubacujte ga direktno u vodu. Vrtlog će obaviti žumance belancetom.Posle 3 minuta ga izvadite rešetkom. Ovo je mera za dve porcije pa sa sledećim jajetom isto osim ako niste neki chef pa poširate istovremeno 6 jaja.I to videh! Ako imate neki svoj način poširanja jaja,nemam ništa protiv,pišem ako,eventualno,ima onih koji to nisu ranije praktikovali.
Pogledajte ostale Jovanine recepte:
Eliopsomo – grčki hleb sa maslinama
Libum – žrtveni hleb iz Pompeje
Šta doručkujete kad postite?
Tetkini štapići
Heljdini kolačići s koprivom
Susam pogača s koprivom
Soparnik
Kako da napravite domaći senf
Sos od jogurta podelite u dve činijice,tanjira…preko stavite jaje,tako i u drugu.
U manjoj kaseroli zagrejte 20 grama putera ali polako ne treba da izgori samo da stvori penicu. Kad zapeni dodati kašičicu dimljene tucane paprike. E ovde je,opet,važno koliko ljuto volite ali ja preporučujem da ipak zaljutite. Ako baš imate problem sa tim stavite slatku ili mešajte ljutu i slatku.
Sos iz kaserole polijte preko jaja jednako svuda i u obe porcije.
Preko se secka mirodjija ili peršun( ja sam peršun freak,ako može i u sutlijaš).
Služi se sa tostiranim hlebom na kojem vam ne treba ni puter ni beli lukAC jer sve imate u ćasi za umočiti. Ovde je moj raženo-heljdin hleb. Takodje cilbir možete servirati direktno na parčetu tostiranog hleba sa istim redosledom slaganja a ja vam još predlažem da izlomite prepečeni hleb u dublji tanjir pa preko toga sve redom.
Eto. Ako probate ćilbir javite utiske.
Bujrum!
PS. Za one koji su u strogoj restrikciji ovo spada u komlikovana jela koja se jedu jednom u deset dana do dve nedelje.