Da li ste nekad probali ćilbir?

08/02/2019

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Osim izgleda nije me ništa drugo posebno nateralo da konačno napravim ćilbir jer ovo je generalno nešto što,osim sredom i petkom,jedem svaki dan. Znači bez jaja i mlečnog ne zamišljam doručak. Meso može i da izostane,iako sam neviđena “mesožderka” ali jaja, jogurt (grčki), sir, kozija surutka pa da razgovaramo.

Medjutim,nije baš sve tako žuto-belo. Ima nešto i u crvenom. Ma morate da probate.
Meni je važno da su jaja od koka iz slobodnog uzgoja ili od prepelica, a vama je važno i to ali i da čvrsti jogurt koji koristite nema dodati šećer. Osim toga ovo je komplikovano jelo i možete se častiti ponekad. A i sve ove industrijske mlečne proizvode je,na režimu ishrane na kojem ste vi,poželjno zaobilaziti.

DakleM,da vas počastim ako ste bili dobri sa:

  • 200 grama čvrstog (grčkog) jogurta
  • 1 čen belog luka
  • pola kašičice soli (ovde oprezno jer se soli samo ovaj sos i ništa više pa treba da bude malo slaniji a,opet,da se ne pretera)

Beli luk se izgnječi(avan ili “gnječilica” kako se uopšte ta STVAR zove?),doda se jogurt i so,sve se dobro izmeša i ostavi sa strane.
Zagreje se voda sa kašikom sirćeta ili limunovog soka do pred ključanje,znači ne sme da vri. Napravi se vrtlog kašikom u sredini.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ubaci se jaje koje ste pre toga razbili u posudu,ne ubacujte ga direktno u vodu. Vrtlog će obaviti žumance belancetom.Posle 3 minuta ga izvadite rešetkom. Ovo je mera za dve porcije pa sa sledećim jajetom isto osim ako niste neki chef pa poširate istovremeno 6 jaja.I to videh! Ako imate neki svoj način poširanja jaja,nemam ništa protiv,pišem ako,eventualno,ima onih koji to nisu ranije praktikovali.

Pogledajte ostale Jovanine recepte:

Eliopsomo – grčki hleb sa maslinama

Libum – žrtveni hleb iz Pompeje

Šta doručkujete kad postite?

Tetkini štapići

Heljdini kolačići s koprivom

Susam pogača s koprivom

Soparnik

Kako da napravite domaći senf

Sos od jogurta podelite u dve činijice,tanjira…preko stavite jaje,tako i u drugu.

U manjoj kaseroli zagrejte 20 grama putera ali polako ne treba da izgori samo da stvori penicu. Kad zapeni dodati kašičicu dimljene tucane paprike. E ovde je,opet,važno koliko ljuto volite ali ja preporučujem da ipak zaljutite. Ako baš imate problem sa tim stavite slatku ili mešajte ljutu i slatku.

Sos iz kaserole polijte preko jaja jednako svuda i u obe porcije.

Preko se secka mirodjija ili peršun( ja sam peršun freak,ako može i u sutlijaš).

Služi se sa tostiranim hlebom na kojem vam ne treba ni puter ni beli lukAC jer sve imate u ćasi za umočiti. Ovde je moj raženo-heljdin hleb. Takodje cilbir možete servirati direktno na parčetu tostiranog hleba sa istim redosledom slaganja a ja vam još predlažem da izlomite prepečeni hleb u dublji tanjir pa preko toga sve redom.
Eto. Ako probate ćilbir javite utiske.

Bujrum!

PS. Za one koji su u strogoj restrikciji ovo spada u komlikovana jela koja se jedu jednom u deset dana do dve nedelje.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar