Da li ste čuli za ovo jelo? Vračarski čomlek

17/10/2018

Kuva i piše:
Mirjana Đurđević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Da li vam se desilo da usred restrikcije nemate ručak, časovnik otkucava šesti sat, a imate para da odete u kafanu? Možda. Meni se desilo nekoliko puta. Ali mi se prošle nedelje po prvi put desilo da u obližnjoj kafani prvo jelo na dnevnom jelovniku bude nešto za šta prvi put čujem. I da tom prilikom bude hrono da hronije ne može biti. Ukratko – Ohridski čomlek. Teletina i luk u razmeri jedan prema jedan, kuvani u belom vinu. Bilo je toliko dobro da sam morala da ga isprobam već za tri dana.

Na netu ima različitih recepata, manje-više copy paste, ali sam imala potrebu malo i da ga preuredim. To mi je karakterno, nema veze s pravilima hrono ishrane. Dakle, za tri ješne osobe:
  • 900 gr teletine – plećka, pauflek, možda i rebra, i tako će kosti ispasti same
  • 900 gr luka – običan crni luk, praziluk, banana shalots, srpski ljutika
  • 6 češnjeva belog luka
  • 2 dl suvog belog vina
  • so
  • šafran, ako ga imate
Isecite teletinu na krupnije kocke. Veće glavice crnog luka isecite na četvrtine, ako su male ostavite ih cele. Praziluk na krupnije komade. Banana shallots, tj. ljutiku, ostavite celu. Češnjeve belog luka samo očistite.

Ljutika

Ređajte u šerpu red mesa, posoljenog po ukusu, red luka. Zalijte sa 2 dl belog vina i dodajte vode tek toliko da meso i luk ogreznu. Odozgo pospite prstohvatom šafrana. Ili nemojte, razlika je neznatna. Poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se meso gotovo ne raspadne i ne ostane sasvim malo safta, u koji će vaši ukućani umakati onaj beli gnjecavi hleb, koji mi, je l te, uopšte ne jedemo. Oko dva sata.
E, sad, u čemu se Vračarski čomlek razlikuje od originalnog, Ohridskog čomleka. Pre svega u tome što je na Kalenićevoj pijaci trenutno moguće kupiti toliko različitih vrsta luka da nisam mogla da odlučim koji bih pre upotrebila pa sam ih pomešala. Zatim sud u kome se čomlek sprema. Koristila sam običnu šerpu sa debelim dnom i ringlu. Preporučuje se da se čomlek kuva u rerni, u zemljanom loncu, ali mi je na svim slikama čomleka iz rerne jelo delovalo previše zapečeno, da ne kažem nagorelo – to jednostavno nije bilo ono što sam želela da pojedem ponovo. Probaću i sa rernom sledećeg puta.

Ime kafane u kojoj sam pojela izvrstan Ohridski čomlek namerno ne navodim, ne samo zato što je moj bio još bolji, već i zato što su uz njega poslužili tako loše vino kuće da je to sramotno.

Dakle čomlek, od sada redovan na mom hrono jelovniku. Nadam se i vašem.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar