Da li postite?

15/11/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Da li postite povremeno?

Kada ovo pitam ne mislim samo na verski post. Zapravo, njime uopšte neću da se bavim jer je veroispovest privatna stvar. Mislim na povremenu apstinenciju i suzdržavanje od mesa i životinjskih masnoća. Da li nekad mate postan obrok, dan, nedelju?

Od kako sam počela da se hranim prema pravilima hrono ishrane gledam da makar jednom nedeljno imam neko posno jelo, ako ne i više njih. Što zbog uspostavljanja balansa, što zbog raznovrsnosti. Da se ne lažemo, u hrono ishrani se generalno jede najviše mesa, i tu nema dileme. Što zbog pravila koja su napisana tako kako su napisana, što zbog apetita, što zbog običnog ljudskog preterivanja.

Tih dana za večeru uglavnom jedem ribu, za ručak samo povrće (skrobno ili neskrobno), ponekad morske plodove, dok mi je doručak uglavnom baziran na humusu, maslinovom ulju ili avokadu. Tu i tamo napravim riblju paštetu.

Danas sam pravila pesto od spanaća. Samo sam njega imala u kući od zeleniša.

Potrebno vam je:

  • 2 šake očišćenog spanaća
  • 2 čena belog luka
  • šaka blanširanih badema
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • sok od 1/2 limuna
  • Prstohvat morske soli

Spanać uvek merim u šakama. Tako ga i kupujem na pijaci jer na tezgama uvek stoji velika gomila, a ja retko spremam za vojsku ljudi.

“Gospođo, da li možete da mi spakujete 4 do 5 šaka spanaća? Hvala”.

sve sastpjke stavite u blender i ispasirajte. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo tešnosti i začina. Ovakve stvari se prave po ukusu, ne po preciznim merama.

I ne škodi ako neki badem ostane rupnije samleven.

Prepecite hleb, namažite ga dobrom količinom pesta, dodajte malo čerija i neku ribu po želji. Dimljena riba dobro ide u ovakve kombinacije, ali je nisam imala, pa sam stavila skušu iz konzerve. Ide odlično sa pestom.

Prijatno!Ostavite komentar