Da li je neko za tortu? Slanu, doduše

15/10/2018

Da nije bilo lajva, torta bi bila pažljivije sastavljena, ali je i ovako kriva bila ukusna

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

U životu pamtim jako malo rođendana. Svoj, naravno, pa onda mamin, tatin, sestrin i bratov. Čak i tetkin često zaboravim. Kada su prijatelji u pitanju, nekako se nadam da će Fejsbuk da me obavesti. Ili da će se ta tema nekako povesti u razgovoru pre datog datuma, pa neću ispasti glupa u društvu. Ali znam da se dobro pecnem ako neko zaboravi na moj.

I nekako sam uvek mislila da neću zaboraviti rođendan bloga, jer stalno prčkam po analitici pa se tu i tamo prisetim kada je i kako sve krenulo.

Za 4 godine blog je posetilo više od 5,5 miliona različitih ljudi i imao je više od 15 miliona poseta

Ali ove godine sam uspela i to da zaboravim. Vratila sam se sa mora, telefoni i mejlovi su se usijali, dogovorili prvi Pidžama party po povratku s puta i ….. ni u jednom trenutku mi nije palo na pamet da je rođendan baš te nedelje, odnosno 30 seprembra. To sam shvatila nedelju dana kasnije i, moram da priznam, popriličino se nasekirala na trenutak. Ipak je ovo moje čedo, hobi koji je danas pravi posao.

Ali, kako sam optimista po prirodi, stresla sam ramenima i rekla – organizovaćemo naknadno. Milena i Milica su odmah dobacile da bi trebalo da organizujemo naknadni rođendanski Pidžama party i to smo uradile juče.

Pogledajte žurku u kuhinji:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/251889858792019/

Cele nedelje smo smišljale šta ćemo i odlučile da spremimo neke od recepata koji su bili najviše čitani za poslednje četiri godine. Ali da ih malo promenimo i da dodamo jedan potpuno novi recept.

Do prošle godine je najčitaniji recept bio indijski punjeni hleb, u svim varijantama. Ali su sada na vrh ispalivale palačinke od heljde. Pa smo njih iskoristili da napravimo tortu. I napravili neki mix običnih i američkih palačinki od heljde.

Rođendanska slana torta

I da se ne lažemo, uvek sam više volela slane torte, nego slatke. I dan danas mora da padne barem jedna za slavu.

Presek torte

Potrebno vam je:

 • 230 gr integralnog brašna od heljde
 • 3 veća jaja
 • 1/2 praška za pacivo
 • Dva prstohvata morske soli
 • Oko 700 ml mineralne vode
 • 2 kašike putera

Zapravo sam koristila one velike šolje koje koristimo za čaj i slično, zapremine od tri decilitra. Obično tako merim brašno za palačinke. Dve nepune šolje brašna, minim prst do prst i po od vrha. I dve potpuno pune šolje mineralne vode. Posle sam izmerila u gramima i militrima da vama bude lakše.

Elem, prvo umutite jaja, zatim dodate deo brašna, pa kiselu, so i prašak za pecivo. Pa ostatak brašna. Puter rastopite pa ulijete u smesu i sve dobro promešate. Treba da bude baš gusta.

I onda pečete. Ja sam uzela veći tiganj jer sam hletala da imam širu tortu. Išle su otprilike 2 kutlače smese po palačinki. Možete da pogledate u videu.

Za osnovu fila sam koristila sitan sir.

Prvi fil:

 • 500 gr sitnog sira
 • 150 gr šunke
 • Prstohvat soli
 • Malo šarenog bibera
 • 3 šake bebi spanaća

Šunku iseckate na sitno, spanać pocepate rukama, pa sve pomešate sa sirom.

Drugi fil:

 • 500 gr sitnog sira
 • 3 prepune kašike ajvara
 • Prstohvat soli

Sve pomešate zajedno.

Kada palačinke budu gotove, prvu stavite na dno tanjira pa premažete jednim filom, zatim stavite drugu pa drugi fil. I tako redom. Da nije bilo lajva ja bih na to potrošila više vremena, pažljivije radila i ispala bi mnogo pedantnije. Ovako smo dobili, što bi moja tetka rekla, krivi toranj u Pizi. Ali je barem bio ukusan.

Uz ovu rođendansku tortu smo imali još svašta nešto, ali to u nekom od sledećih recepata.

Uživajte. I možete da je pravite i kada nemate povoda za to. Ponekad bi trebalo proslaviti i sasvim običan dan.Ostavite komentar