Da li brojite kalorije? Da li merite koliko hleba jedete?

29/11/2015
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela
Od kako sam počela da se hranim prema principima hrono ishrane nikada nisam brojala grame ili kalorije koje imam u tanjiru. Uvek sam jela koliko mi je potrebno. Umela sam par puta i da preteram, pa bih morala da prilegnem posle jela. Hvala bogu, to se retko kad desi. I uvek sam imala dobre rezultate.

Najviše variram u kilaži kada počnem da preskačem obroke zbog obaveza ili kada počnem malo više da pijem. Nikada nisam krenula da se gojim zbog količine onoga što jedem, bez obzira na to da li se radi o hlebu, mesu, povrću, siru….Svesna sam da me mlečni proizvodi goje, pa kada počnem da preterujem opomenem samu sebe i napravim pauzu.

Ali, kako se ovih dana stalno priča o količini hleba koju ujutru treba pojesti, počela sam da meri čisto iz znatiželje.

I došla sam do cifre od 150 grama već spremljenog i ispečenog hleba. To je moja prosečna mera.

Brojanje 2
lepinje-sa-semenkama-i-kefirom-1-s
Brojanje 3Lepinje sa jajimaMusaka na hlebu 3s

Ima dana kada pojedem manje i dana kada pojedem više. Možda sam samo jednom imala provalu u apetittu da sam mogla ceo hleb da slistim.

A kada pojedem manje, u 80% slučajeva se pokajem. Ogladnim pre vremena i često budem malo nervozna. Takav sam tip, ne diraj me dok sam gladna. Kada sam sita, predobra sam, možeš ponekad i na hleb da me mažeš. I tada, kada postanem iznenada gladna, obično budem u najvećem iskušenju da u sebe strpam nešto što ne bi trebalo. Odmah mi se u glavi javi poveća pica. Ili pomfrit. Ponekad majonez.
Jutros sam pogrešno odmerila koliko mi treba i već sam besna na sebe. Nisam unela dovoljno ni masti, ni ugljenih hidrata. I čim objavim ovaj post, moraću da trčim po ručak.

I sada, kada vratim film unazad i setim se svojih prvih meseci, najbolje sam se osećala i izgledala kada sam zaista imala poštene, velike obroke, ali po pravilima. I zato, ne lupajte glavu, nemojte da brojite šta jedete, samo pametno birajte šta jedete. Izbacivanjem ugljenih hidrata iz ručka i večere, broj kalorija koje unosimo znatano opadne i teško da ćete preterati sa punim tanjirom salate i nekog mesa. Još kada se iz svakodnevnice izbace grickalice, slatki i gazirani sokovi, kolači…. male su šanse da ćemo preterati baš sa jutarnjim integralnim hlebom.

Doručak je taj koji diktira sve i nemojte da štedite na njemu.5 komentara

  1. čim počnem da brojim kalorije i da razmišljam samo na tu temu ja ogladnim 😀 šalu na stranu najveći problem ja vreme…pre svega dinamika posla koju imamo, pa troje dece od toga beba od 6 meseci, držim se dobro bilo je svega..ali danas je svečano treća nedelja kako je i muž na hrono 😀 ponosna sam na njega

  2. Svaka cast ko moze da jede velike porcije i da se ne ugoji! Ja sa za 4 meseca, jeduci veeelike porcije, sve po satnici i po strogoj restrikciji, smrsala pola kg od 10 koliko sam htela. Sve dok nisam ogranicila sebi obroke, nije bilo rezultata. Ranije sam pola hleba jela, sad su 2-3 kriske… Eh, kad bih jela koliko mogu….

    1. Uvek se kaže da treba odmeriti prema sebi, a ne slepo verovatni da mogu da se pojedu sva praseta ili pileta i da će sve biti u redu. Posebno ne pola hleba ujutru, osim ako nije neki mali. Generačno, kada izbacite ugljene hudrate iz ručka i večere, kada izbacite mlečno, kada izbacite skrobno povrće broj kalorija u tanjiru drastično opadne.

  3. Nisam shvatila iz teksta da li treba da brojim kalorije ili ne? Ali sudeći po prethodnom komentaru i vasem odgovoru bih zakljucila da treba. Jel ima neka racunica prema kojoj odredjuje unos kalorija i unos razlicitih namirnica?
    hvala unapred na razjasnjenju.

    1. Ne kalorije ne treba da se broje. Treba da zadovoljite svoj apetit ali razumno. Neki ljudi bukvalno shvate da mogu da jedu koliko hoće pa preteruju i jedu daleko više od onoga što im je potrebno. Ako ste iskreni prema sebi i ne pravite bahanalije, nema potrebe za bilo kakvim merenjem.

Ostavite komentar