Da ih ne zaboravimo – pogačice sa sirom

16/01/2017
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Jedno vreme sam ih često pravila. Ne svaki dan, ne čak ni jednom nedeljno, ali dovoljno često. Ali sam ih u poslednjih nekoliko meseci potpuno smetnula sa uma. Ovo je jedna od varijanti 300-300-300 pogačica koje su naše mame i bake pravile sa istom količinom sastojaka. Ali su se tad pravile uglavnom sa belim brašnom pa je tako možda i moglo. Sa integralnim brašnom budu dosta masne ukoliko stavite sve u istoj meri.

Za ove pogačice vam je potrebno:

  • 250 grama ražanog brašna
  • 250 grama sira
  • 200 grama putera
  • 1/2 kašičice morske soli

Puter zaledite pa narendajte. I tako narendanog možete opet da stavite u zamrzivač da se još malo stegne, jer će od rendanja početi da se otapa.

Što se sira tiče, birajte onaj sa jačim ukusom. Ako pratite pravila restrikcije neka to bude feta, a ako niste u restrikciji slobodno uzmote sjenički stariji sir ili neki sličan njemu.

Stavite brašno u činiju, dobro ga promešajte sa solju, a zatim dodajte puter. Varjačom brzo mešajte da dobijete smesu sličnu pesku. Ubacite sir i sve povežite rukama. Testo će biti tvrđe. Formirajte disk i stavite ga u celofan a zatim u frižider da se ohladi. Sve ovo možete uveče da uradite pa da ujutru testo samo izvadite iz frižidera.

Pogacice sa sirom 2 a

Rastanjite testo oklagijom na prst ili prst i po debljine. Modlom vadite pogačice i ređajte ih na pek papir. Kada sve poređate možete, ali ne morate, da ih namažete i sa malo rastopljenog putera. Stavite u rernu i pecite oko 15 minuta na 210 stepeni.

Prijatno!

 Ostavite komentar